Την ανάγκη η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ως τις 10-12 Απριλίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Εάν καταφέρουμε να κλείσουμε αυτήν την πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Απρίλη, το δικό μας Πάσχα και πάρουμε κάτι για το χρέος και φανεί στους πολίτες και στους οικονομικούς παράγοντες ότι κάτι άλλαξε στη σελίδα αυτής της χώρας, τότε νομίζω ότι θα έχει τελειώσει αυτή η κρίση στο χειρότερό της. Από εκει και πέρα, μετά, μπορούμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, το πιστεύω αυτό!», τόνισε.

«Θέλουμε να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση μέχρι 10-12 Απριλίου, μετά να πάμε στην Εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, μετά στο Eurogroup στις 22 Απριλίου και ελπίζω να έχουμε ένα πακέτο σε αυτό. Αν με αυτό το πακέτο σηματοδοτήσει η διεθνής κοινότητα ότι αλλάξαμε σελίδα, νομίζω ότι το φως στο τέλος του τούνελ θα φανεί πολύ πιο λαμπρό», διεμήνυσε ο υπουργός, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Νews247.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις μετά τις διαρροές των Wikileaks, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «από την απάντηση της Christine Lagarde στον πρωθυπουργό, πληροφορηθήκαμε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί ό,τι και η ελληνική κυβέρνηση: την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα. Μένει να το αποδείξει».

Eρωτηθείς για το χρέος, ανέφερε ότι μετά την αξιολόγηση πρέπει να μας δώσουν «κάτι για το χρέος». Και επισήμανε ότι το χρέος «θα είναι το τελικό τεστ. Εάν δηλαδή, μετά από μία εβδομάδα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν δώσουν τίποτα στην Ελλάδα και εδώ θα είμαστε πάλι σε έξι μήνες, όπως καταλαβαίνετε δεν θα επενδύσουν οι επενδυτές, δεν θα καταναλώσουν οι καταναλωτές, δεν θα επιστρέψουν οι αποταμιευτές τα λεφτά τους στις ελληνικές τράπεζες και γενικά, θα είναι πολύ δύσκολο το πρόγραμμα».

Πρόσθεσε δε ότι «ο στόχος είναι μία εβδομάδα μετά, αφού υπάρξει η συμφωνία για το συνολικό πακέτο, οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες και οι μεγάλες πολιτικές εφημερίδες στο εξωτερικό, ελπίζω και στην Ελλάδα, να γράψουν ότι αυτήν τη φορά οι Ευρωπαίοι πήραν αποφάσεις».

Ερωτηθείς για το εάν προβαίνει σε προβλέψεις για την αξιολόγηση, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «η διπλωματική έκφραση είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. Αυτό δεν είναι που λένε οι διπλωμάτες; Ποτέ δεν λένε ότι θα πάνε καλά τα πράγματα».

Ωστόσο, ανέφερε πως «σε σχέση με το καλοκαίρι, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι παίκτες που θέλουν λύση από εκείνους που δεν θέλουν λύση. Δηλαδή, υπάρχουν παίκτες που το καλοκαίρι ή δεν ήθελαν λύση ή ήταν αδιάφοροι εάν θα υπάρχει καλή λύση που τώρα δεν είναι αδιάφοροι και μάλιστα ενδιαφέρονται να υπάρχει καλή λύση κι αυτό είναι που με κάνει πιο αισιόδοξο σε σχέση με το καλοκαίρι. Έχει αλλάξει αυτή η στάση ίσως και λόγω του προσφυγικού, ίσως γιατί καταλαβαίνουν ότι γενικά η Ευρώπη δεν πάει καλά, ίσως γιατί υπάρχει και το θέμα του Brexit τον Ιούνιο».