«Κόκκινα» δάνεια, ΔΕΗ και Δημόσιο στο «μικροσκόπιο» των θεσμών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόκκινα» δάνεια, ΔΕΗ και Δημόσιο στο «μικροσκόπιο» των θεσμών
Η κυβέρνηση επιθυμεί η προστασία της πρώτης κατοικίας να παραμείνει κοντά στα σημερινά επίπεδα (200.000 ευρώ), ενώ οι δανειστές και οι τράπεζες θέτουν τον πήχη προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τα 120.000 ευρώ.

Ανοίγει σήμερα όλη η βεντάλια των θεμάτων της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των ΕΕ, ΔΝΤ, ESM και ΕΚΤ να εξετάζουν με την κυβέρνηση δημοσιονομικά ζητήματα, θέματα που άπτονται της δημόσιας διοίκησης, πτυχές των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων, αλλά και το μεγάλο ζήτημα των «κόκκινων» δάνειων.

Στις 10 το πρωί τα στελέχη των θεσμών θα συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη με τον οποίο θα συζητήσουν για το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές της μονάδες, το οποίο βρίσκεται πολύ πίσω. Στη σχετική συζήτηση αναμένεται να υπάρξει και ενημέρωση για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, αλλά και για το νομοσχέδιο για το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ, σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών.

Θα ακολουθήσει στις 11 συζήτηση για τα ζητήματα της δημόσιας διοίκησης. Σε αυτή ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αναμένεται να ενημερώσει τα στελέχη των θεσμών για την πορεία ολοκλήρωσης των 69 τοποθετήσεων Γενικών Γραμματέων και για άλλα συναφή ζητήματα.

Στις 12 θα ακολουθήσει συνάντηση με αντικείμενο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αναμένεται να μετέχει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου , ο οποίος θα παρουσιάσει το ηλεκτρονικό σύστημα δικαιοσύνης (e-justice). Πιθανότατα θα μετέχει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ενημερώσει για τις ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης που προωθούνται για τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

Στις 12.30 θα ακολουθήσει διευρυμένη συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια και το νόμο Κατσέλη, στην οποία θα εξεταστούν ζητήματα όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας, το «κούρεμα» δανείων και η εφαρμογή του κυπριακού μοντέλου, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι πωλήσεις NPLs, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και τα σχέδια εγγυοδοσίας των τιτλοποιήσεων των τραπεζών.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση επιθυμεί η προστασία της πρώτης κατοικίας να παραμείνει κοντά στα σημερινά επίπεδα (200.000 ευρώ), ενώ οι δανειστές και οι τράπεζες θέτουν τον πήχη προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τα 120.000 ευρώ.

Το σημερινό πρόγραμμα συναντήσεων θα ολοκληρωθεί στις 4.30 το απόγευμα με συζήτηση για τα δημοσιονομικά , η οποία θα εστιάσει στον όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και ειδικά στους τρόπους ανάσχεσης της δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider