Κυβέρνηση και θεσμοί ψάχνουν κοινό έδαφος για την αντικατάσταση του νομού Κατσέλη

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβέρνηση και θεσμοί ψάχνουν κοινό έδαφος για την αντικατάσταση του νομού Κατσέλη
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσίασε στους επικεφαλής των θεσμών το σχέδιο για «κούρεμα» οφειλών με επιδότηση δόσεων δανείων και προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Σε πρώιμο στάδιο βρίσκεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το καθεστώς που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, όπως διαφάνηκε χθες στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Αν και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Δημήτρης Λιάκος παρουσίασαν στους επικεφαλής των θεσμών το σχέδιό της κυβέρνησης για «κούρεμα» οφειλών με επιδότηση δόσεων δανείων και προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ωστόσο αυτή η παρουσίαση δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.

Κατά πληροφορίες οι θεσμοί είχαν έτοιμο ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις και έδειξαν έτσι πως έχουν συγκεκριμένες απόψεις για το θέμα και τα ακριβή όρια και κριτήρια του νέου καθεστώτος.

Αυτά τα όρια και κριτήρια θα καθοριστούν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, αφού πρώτα προηγηθούν τα εξής:

-Θα καθοριστεί το ύψος του εισοδήματος, αλλά και της περιουσίας, από το οποίο καλύπτεται ο αριθμός των δικαιούχων που μπορούν να επιδοτηθούν.

-Το όριο αυτό δεν θα ισχύει μόνο για την επιδότηση δανείου, αλλά θα είναι ίδιο και για την προστασία από πλειστηριασμό όταν υποβάλει κανείς την αίτηση εξωδικαστικά.

-Οι πιθανοί δικαιούχοι θα καταταγούν με βάση την εκτίμηση για το ύψος της περιουσίας τους.

-Η κατάταξη αυτή θα συγκριθεί με το εισόδημα που δηλώνουν οι δανειολήπτες στην εφορία.

-Οι τράπεζες θα δώσουν στοιχεία για το πόσοι μπορούν να επιδοτηθούν με βάση το διαθέσιμο ποσό των 200 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider