Κατώτατος μισθός και δημοσιονομικά στις νέες συναντήσεις με τους θεσμούς

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός και δημοσιονομικά στις νέες συναντήσεις με τους θεσμούς
Το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, το πρόγραμμα επιδότησης δανειοληπτών και το σχήμα εγγύησης για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο.

Το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, το πρόγραμμα επιδότησης δανειοληπτών κατά το κυπριακό μοντέλο Εστία και το σχήμα εγγύησης για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση που διήρκησε για περισσότερες από τέσσερις ώρες μετείχαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Δημήτρης Λιάκος.

Μέχρι τη σημερινή συνάντηση οι θεσμοί δεν ήταν πλήρως ενημερωμένοι για τα κυβερνητικά σχέδια όσον αφορά στο διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά ούτε και για τα σχέδια αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Εξάλλου, από το υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό πως το αυριανό πρόγραμμα συζητήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης τα περιλαμβάνει συζήτηση για τα δημοσιονομικά στις 10 και συζήτηση για τα εργασιακά στις 11.30.

Στο θέμα των μισθολογικών αυξήσεων που θα εξετασθεί αύριο με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν «προσεκτικές αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό. Πάντως εκτιμάται ότι θα περάσει χωρίς προβλήματα η κυβερνητική πρόθεση για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση επιμένει στα σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού έως 10%, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει αντιπαράθεση με την πλευρά των θεσμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider