ΕΚΤ: Αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού «βλέπουν» οι τράπεζες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού «βλέπουν» οι τράπεζες
Για το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι τράπεζες αναμένουν ελαφρώς πιο αυστηρά πιστωτικά κριτήρια για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια.

Πιο αυστηρά κριτήρια έγκρισης επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων για το πρώτο τρίμηνο του 2019, προβλέπουν οι τράπεζες της ευρωζώνης σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε 147 τράπεζες.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 τα πιστωτικά κριτήρια των τραπεζών, οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων, ήταν σταθερά για τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, αλλά πιο αυστηρά όσον αφορά τα καταναλωτικά.

Ωστόσο, για το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι τράπεζες αναμένουν ελαφρώς πιο αυστηρά πιστωτικά κριτήρια για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και ευρέως αμετάβλητα για καταναλωτικά και άλλα δάνεια προς τα νοικοκυριά.

Για τις μεγάλες χώρες της ζώνης του ευρώ, η έρευνα αναφέρει πως το τέταρτο τρίμηνο του 2018 τα πιστωτικά κριτήρια για δάνεια προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν στη Γερμανία και στην Ολλανδία, παρέμειναν αμετάβλητα στην Ισπανία και τη Γαλλία και έγιναν αυστηρότερα στην Ιταλία.

Όσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες χαλάρωσαν τα πιστωτικά τους κριτήρια στη Γαλλία και στην Ολλανδία, ενώ αυτά παρέμειναν αμετάβλητα στη Γερμανία και την Ισπανία και κατέστησαν αυστηρότερα στην Ιταλία.

Επιπλέον, η καθαρή ζήτηση για δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία, ενώ μειώθηκε στη Γαλλία και στην Ισπανία. Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, η καθαρή ζήτηση αυξήθηκε σε όλες τις μεγάλες χώρες της ζώνης του ευρώ, με εξαίρεση την Ισπανία όπου μειώθηκε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider