Η στήριξη των επενδύσεων στο επίκεντρο του Ecofin

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η στήριξη των επενδύσεων στο επίκεντρο του Ecofin
Το νέο πρόγραμμα InvestEU σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει το υπάρχον Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (European Fund for Strategic Investments -EFSI), το οποίο συστάθηκε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση.

Στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) βρίσκεται σήμερα Τρίτη το πρόγραμμα InvestEU, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη των επενδύσεων, της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νέο πρόγραμμα InvestEU σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει το υπάρχον Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (European Fund for Strategic Investments -EFSI), το οποίο συστάθηκε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν σε ένα πρόγραμμα τα διάφορα μέσα που είναι σήμερα διαθέσιμα για τη στήριξη των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ΕΕ, με βάση το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2021-2027).

Τον Ιούνιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη θέσπιση του προγράμματος InvestEU ώστε να συγκεντρωθεί κάτω από την ίδια στέγη η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ υπό μορφή δανείων και εγγυήσεων.

Προ ημερών η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε τροπολογίες που βελτιώνουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες περιλαμβάνουν:

-Την αύξηση των εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στα 40,8 δισ. ευρώ (στην τρέχουσα ισοτιμία) για την προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων ύψους πάνω από 698 δισ. ευρώ σε όλη την ΕΕ (η Επιτροπή είχε προτείνει 38 δισ. με στόχο επενδύσεις ύψους 650 δισ. ευρώ).

-Νέους, σαφέστερους στόχους, όπως η αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ, η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και η βελτίωση της οικονομικής, περιφερειακής και κοινωνικής συνοχής.

-Καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε στόχο «τουλάχιστον 40%» των συνολικών πόρων του προγράμματος να δαπανηθούν σε επενδύσεις σχετικές με την κλιματική αλλαγή.

-Τη δημιουργία ενός Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου η σύνθεση θα διασφαλίζει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη χάραξη πολιτικής και στον τραπεζικό κλάδο, όπου ένα μέλος του θα διορίζεται απευθείας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

-Την υποχρέωση για την Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο να υποβάλουν ετήσιες αναφορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την πρόοδο, τα αποτελέσματα και τα επιχειρησιακά θέματα του προγράμματος InvestEU ώστε να διασφαλιστεί ότι ασκείται έλεγχος εκ μέρους των ευρωπαίων πολιτών.

Παράλληλα, το Ecofin θα εξετάσει σήμερα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επανεξέταση της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής της χρηματοπιστωτικής εποπτείας στην ΕΕ.

Στόχος της συζήτησης θα είναι να ληφθεί απόφαση σχετικά με το διαχωρισμό των διατάξεων για την ενισχυμένη εποπτεία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης τρομοκρατικών δραστηριοτήτων από το υπόλοιπο κομμάτι που αφορά την επανεξέταση του ευρωπαϊκού συστήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider