Τα «αγκάθια» του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα «αγκάθια» του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου
Τα πιο σύνθετα ζητήματα είναι αυτά των «κόκκινων» δανείων, του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη και το δημοσιονομικό κόστος τυχόν δικαστικών αποφάσεων που θα δικαιώνουν μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στην Αθήνα βρίσκονται από σήμερα οι επικεφαλής των κλιμακίων θεσμών στα πλαίσια του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, ενώ από αύριο τα στελέχη των ΕΕ, ESM, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα έχουν επαφές και με υπουργούς.

Τα πλέον σύνθετα ζητήματα είναι αυτά των «κόκκινων» δανείων, του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη και το δημοσιονομικό κόστος τυχόν δικαστικών αποφάσεων που θα δικαιώνουν μισθωτούς και συνταξιούχους.

Για την ταχεία μείωση των «κόκκινων» δανείων η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς ένα σχέδιο εγγυήσεων από το Δημόσιο, όπως έγινε στην Ιταλία, για να στηρίζει τις τράπεζες και το οποίο επεξεργάζεται για λογαριασμό του ΤΧΣ και του υπουργείου η J.P. Morgan.

Για την πρώτη κατοικία και την προστασία της η κυβέρνηση θέλει να υιοθετήσει και μέτρα που θα άρουν τις αυστηρές διατάξεις προστασίας όσων δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα δάνειά τους και πολύ περισσότερο των κακοπληρωτών, για να ξεμπλοκάρουν και να τρέξουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων ακόμη και πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο, «παζαρεύει» με τους θεσμούς νέα παράταση του νόμου Κατσέλη και ζητεί έγκριση να θεσπίσει το επίδομα στεγαστικού δανείου, το οποίο θα εισπράττουν απευθείας οι τράπεζες από τους δανειολήπτες.

Σε σχέση με τις δικαστικές αποφάσεις και την καταβολή αναδρομικών για συντάξεις και δώρα που έχουν κοπεί στο Δημόσιο από το 2012, το οικονομικό επιτελείο έχει εκπονήσει μελέτη για επιπτώσεις και σχέδιο κάλυψης κόστους για την καταβολή αναδρομικών σε συντάξεις και δώρα δημοσίων υπαλλήλων που πιθανολογείται ότι θα προκύψουν το επόμενο διάστημα από την έκδοση τριών πολύ σημαντικών αποφάσεων. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πληρωθούν μόνον όσοι κέρδισαν τα δικαστήρια και να αποτραπεί η διεκδίκηση αναδρομικών από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν έχουν προσφύγει μέχρι τώρα στη Δικαιοσύνη.

Το πώς θα αξιολογήσουν οι θεσμοί τα παραπάνω θα καταδειχθεί στις 27 Φεβρουαρίου, οπότε θα δημοσιευθεί η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας των θεσμών (από τα ευρήματα της οποίας θα εξαρτηθεί η εκταμίευση ή μη της δόσης των 644 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα SMPs και ANFAs).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider