Κατώτατος μισθός και ληξιπρόθεσμα στην ατζέντα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός και ληξιπρόθεσμα στην ατζέντα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης
Στις διαπραγματεύσεις με τους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, μπαίνει «σφήνα» και το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού που κανονικά δεν έπρεπε να είναι.

Ο μηδενισμός των εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ, η νέα «έξυπνη» ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα Ταμεία και το επίδομα στέγασης θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, που καταφθάνουν αύριο το απόγευμα στην Αθήνα και θα παραμείνουν έως την Παρασκευή.

Ωστόσο στις διαπραγματεύσεις με τους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, μπαίνει «σφήνα» και το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού που κανονικά δεν έπρεπε να είναι.

Παρότι αρχικά η στάση της Κομισιόν ήταν υπέρ των ελληνικών θέσεων, το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγες οι φορές που διατυπώθηκαν προειδοποιήσεις και συστάσεις προς την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε αυτό το θέμα που είναι πολιτικά ευαίσθητο.

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας για αυξήσεις 5%-10% στον κατώτατο μισθό δεν βρίσκει σύμφωνο το κουαρτέτο των δανειστών, που τάσσεται υπέρ μίας λελογισμένης αύξησης ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ηχηρό μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση έστειλε την περασμένη εβδομάδα και ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας πως «πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας, όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες».

Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου ξεκαθαρίζει πως η Κομισιόν «είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, υποστηρίζει όμως ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και την ανεργία».

Για τα ληξιπρόθεσμα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα υποστηρίξει πως εκκρεμούν κάτω από 40.000 κύριες συντάξεις, λιγότερες από 40.000 επικουρικές και κάτω από 16.000 εφάπαξ και υπολογίζεται ότι έως τον Απρίλιο θα έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους.

Τέλος για τη νέα ρύθμιση που έρχεται ως τον Μάρτιο, η επιχειρηματολογία του υπουργείου υποστηρίζει πως θα βοηθήσει 958.000 μη μισθωτούς (584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ) να αποπληρώσουν τις παλιές οφειλές του, με γενναίο «κούρεμα» κεφαλαίου και προσαυξήσεων.

Στόχος είναι να δοθεί βιώσιμη λύση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που είναι κυρίως «προίκα» της κρίσης, αλλά και να απεγκλωβιστούν περίπου 70.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους.

Οι δανειστές θα μείνουν έως την Παρασκευή στην πρωτεύουσα και εν συνεχεία θα ενημερώσουν τα μέλη του EuroWorking Group (EWG) για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, επίσημα στην συνάντηση της 31ης Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider