Πρέσπες και αξιολόγηση οι εκκρεμότητες πριν την επόμενη έξοδο στις αγορές

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρέσπες και αξιολόγηση οι εκκρεμότητες πριν την επόμενη έξοδο στις αγορές
Σήμερα το ταμειακό «μαξιλάρι» του Δημοσίου ξεπερνάει τα 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 δισ. ευρώ είναι τα χαμηλότοκα δάνεια του ESM.

Δύο βασικά «εμπόδια» θέλει να υπερβεί η κυβέρνηση πριν προχωρήσει στην έξοδο στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, λήξης το 2024.

Το πρώτο εμπόδιο είναι η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η συγκέντρωση της απαραίτητης πλειοψηφίας για τη ψήφιση της συμφωνίας, εκτιμάται πως θα στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι σταθερή. Το δεύτερο εμπόδιο σχετίζεται με τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση των θεσμών που εκκινεί σήμερα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδος. Στόχος είναι οι ανακοινώσεις που θα εκδώσουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ την προσεχή Παρασκευή να έχουν «ισορροπημένο» περιεχόμενο που θα καθησυχάσει τους επενδυτές.

Εάν τα παραπάνω εμπόδια ξεπερασθούν, τότε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η Ελλάδα θα βγει στις αγορές για να δανειστεί ποσό έως 1,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης πενταετούς ομολόγου. Στις προθέσεις των στελεχών του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι η ίδια έκδοση να ανοίξει και τον Φεβρουάριο, ενδεχομένως και τον Μάρτιο, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές, ώστε να συγκεντρωθούν συνολικά από το πενταετές πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Σήμερα το ταμειακό «μαξιλάρι» του Δημοσίου ξεπερνάει τα 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 δισ. ευρώ είναι τα χαμηλότοκα δάνεια του ESM. Το υπόλοιπο ποσό (8 δισ. ευρώ) που προήλθε από τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να διατεθεί για την εξόφληση δανείων του ΔΝΤ, που έχουν υψηλό επιτόκιο (άνω του 4%), για να μειωθεί και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπει πως εφέτος το δανειακό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα κυμανθεί μεταξύ 7 και 9 δισ. ευρώ, ανάλογα τις συνθήκες στις αγορές. Πέραν τους πενταετούς ομολόγου, ο ΟΔΔΗΧ διερευνά την έκδοση ομολόγου επταετούς διάρκειας, αλλά και την έκδοση δεκαετούς ομολόγου, ωστόσο οι εκδόσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις και το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider