Θέμα εβδομάδων θεωρείται η κατάθεση στη Βουλή διάταξης νόμου για τη δημιουργία βάσης δεδομένων που θα καταγράφει την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογουμένων.

Με τη διάταξη αυτή αναμένεται να γίνει ξεκάθαρο ποια περιουσιακά στοιχεία θα περιλαμβάνει το περιουσιολόγιο και το πώς θα γίνεται η ενημέρωση των αρχείων της φορολογικής διοίκησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η νομοθετική αυτή παρέμβαση θα επιτρέψει να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο έως τον Απρίλιο, κάτι που οι θεσμοί θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό, δεδομένου ότι η δημιουργία του περιουσιολογίου είχε θεσπισθεί προ εννέα ετών με το νόμο 3842/ 2010.

Ουσιαστικά μέσω του περιουσιολογίου το κράτος θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την κινητή και την ακίνητη περιουσία του φορολογουμένου και θα προχωρεί με μεγαλύτερη ευκολία σε ελέγχους και διασταυρώσεις.

Το σχέδιο είναι τα στοιχεία του περιουσιολογίου να αντλούνται αυτόματα από τις δημόσιες υπηρεσίες και να μη χρειάζεται οι πολίτες κάθε τόσο να συμπληρώνουν έντυπα για την επικαιροποίηση της περιουσιακής τους κατάστασης.

Εν συνεχεία μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα δημιουργηθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι πολίτες με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του Taxisnet θα εισέρχονται στην εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν το εάν τα στοιχεία που έχει αντλήσει η εφορία από διάφορες πηγές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Να σημειωθεί πως η δημιουργία περιουσιολογίου θα καταργήσει τα τεκμήρια όπως υφίστανται σήμερα, ενώ θα μπορούσε να ανοίξει ακόμη και το δρόμο για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από έναν ενιαίο φόρο περιουσίας.