Χρέη προς τα ταμεία: Έρχονται 120 δόσεις και «κούρεμα» οφειλής έως 70%

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρέη προς τα ταμεία: Έρχονται 120 δόσεις και «κούρεμα» οφειλής έως 70%
Για τα χρέη προς τα Ταμεία πριν τις 31-12-2016 θα υπάρξει επανυπολογισμός, όχι όμως και για τα χρέη του 2017, αφού πρόπερσι ίσχυε ήδη ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος. 

«Παράθυρο» υπαγωγής και των χρεών του 2017 στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων που έρχεται ως τον Μάρτιο «άνοιξε» χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι μη μισθωτοί οφειλέτες που έχουν χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Οι δόσεις αναμένεται να είναι 36 για οφειλές έως 3.000 ευρώ και 120 για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ, ενώ δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως ανέφερε η υπουργός, μετά την συνάντηση που είχε, από κοινού με άλλους υπουργούς, με τον ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, «η ρύθμιση του υπουργείου για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά τους πάντες».

Για τα χρέη πριν τις 31-12-2016 θα υπάρξει επανυπολογισμός με βάση το νέο σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, όχι όμως και για τα χρέη του 2017, αφού πρόπερσι ίσχυε ήδη ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος.

H νέα ρύθμιση οδηγεί σε μέσο κούρεμα οφειλής 70% και απευθύνεται σε 958.000 μη μισθωτούς (584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ).

Στόχος είναι να δοθεί βιώσιμη λύση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, αλλά και να απεγκλωβιστούν περίπου 70.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους.

Το κούρεμα των προσαυξήσεων θα φτάνει στο 85%, ενώ μέσω του επανυπολογισμού θα μειώνεται σημαντικά και η βασική οφειλή. Το σχήμα θα προβλέπει και ελάχιστο ύψος δόσης και η ένταξη θα γίνεται με αίτηση του οφειλέτη.

Κατώτατος μισθός- Συντάξεις

Στο τραπέζι των χθεσινών διαβουλεύσεων με τον ευρωπαίο Επίτροπο βρέθηκε και το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Η κα Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν «είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, υποστηρίζει όμως ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και την ανεργία».

«Πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες», ήταν η διπλωματική δήλωση του κ. Μοσκοβισί.

Για τα ληξιπρόθεσμα, η υπουργός Εργασίας ανέφερε πως εκκρεμούν κάτω από 40.000 κύριες συντάξεις, κάτω από 40.000 επικουρικές και κάτω από 16.000 εφάπαξ ενώ υπολογίζεται ότι έως τον Απρίλιο θα έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider