Αύξηση 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό - Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξηση 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό - Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις
Tις επόμενες ημέρες αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφού ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των Θεσμών που έρχονται στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου.

Ξεκίνησε η «αντίστροφη μέτρηση» για την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού που θα κινηθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- πέριξ της περιοχής των 630 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί περαιτέρω το καλοκαίρι του 2020 ώστε να προσεγγίσει τα 700 ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφού προηγουμένως ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών που θα βρεθούν στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ήδη το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) που έχει παραδοθεί στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εισηγείται ποσό αύξησης από 5% έως 10% στον κατώτατο μισθό, δηλαδή αύξηση από 29,3 έως 58,6 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγηση της υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο, η αύξηση αναμένεται να «κλειδώσει» κοντά στην περιοχή των 50 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί πλησίον των 630 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως για τους νέους έως 24 ετών η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, σχεδόν 120 ευρώ, καθώς ο υποκατώτατος μισθός (που θα καταργηθεί) αγγίζει τα 511 ευρώ.

Μετά την εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο θα ακολουθήσει η υπογραφή της εμβληματικής υπουργικής απόφασης, με την οποία θα αυξάνεται ο βασικός μισθός των 586,08 ευρώ και το βασικό ημερομίσθιο των 26,18 ευρώ.

Ο νέος μισθός θα ισχύει από την υπογραφή της υπουργικής απόφασης δηλαδή από την 1η Φεβρουαρίου και θα επηρεάσει τουλάχιστον 400.000 μισθωτούς, οι μισοί εκ των οποίων αμείβονται με μισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι μισοί εργάζονται με μερική απασχόληση και εισπράττουν μισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο.

Η αύξηση των κατώτατων αποδοχών θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και μια σειρά από επιδόματα και παροχές του ιδιωτικού τομέα, όπως το επίδομα γάμου, οι τριετίες, η τακτική επιδότηση ανεργίας, τα βοηθήματα του ΟΑΕΔ, οι μισθοί της Κοινωφελούς Εργασίας και άλλων προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης, οι απολαβές των εργαζόμενων με μερική απασχόληση κλπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider