Μέχρι 12 Απριλίου οι Θεσμοί στην Αθήνα-Στις ΗΠΑ μεταφέρεται η διαπραγμάτευση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέχρι 12 Απριλίου οι Θεσμοί στην Αθήνα-Στις ΗΠΑ μεταφέρεται η διαπραγμάτευση

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με εκπροσώπους των θεσμών. Όπως δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντηση έγινε μια εισαγωγική συζήτηση όπου εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα των επαφών που θα γίνουν μέσα στην εβδομάδα, ενώ συζητήθηκε ο οδικός χάρτης μέχρι το Eurogroup της 22ης Απριλίου.

Ερωτηθεί σχετικά με το θέμα των Wikileaks, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο η κυβέρνηση - τεχνικά κλιμάκια- αναμένεται να παρουσιάσει στους Θεσμούς τις προτάσεις της αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολογία, τις περικοπές δαπανών και τα κόκκινα δάνεια.

Η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί την Τετάρτη, κατόπιν αιτήματος των Θεσμών.Οι Θεσμοί θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι τις 12 Απριλίου, ενώ εν συνεχεία η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί επί αμερικανικού εδάφους στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την πλευρά των δανειστών, οι Declan Costello (ΕΕ), Rasmus Ruffer (ΕΚΤ), Nicola Giammarioli (ESM) και η Delia Velculescu (ΔΝΤ), ενώ την ελληνική πλευρά εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ουπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο 8 ημερών προκειμένου να έλθουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα επιτρέψει στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να λάβει αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδος και τη διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η χθεσινή αναφορά της επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde στην απαντητική της επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, ότι ΔΝΤ και κυβέρνηση απέχουν πολύ ακόμη από ένα συνεκτικό πρόγραμμα που μπορεί να παρουσιάσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ είναι παράλληλα μήνυμα και προς την Ευρωπαϊκή πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Costello, Ruffer, Giammarioli και Velculescu είχαν ήδη από το πρωί του Σαββάτου μεταξύ τους επικοινωνίες για το θέμα του Wikileaks, ενώ και χθες υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του ζητήματος στο πλαίσιο του νέου γύρου συζητήσεων.

Όπως και να έχει οι αποκαλύψεις του Wikileaks και το παρασκήνιο που συνδέεται με αυτές έχουν μεταθέσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τη βαριά ατζέντα που καλείται να συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς και η οποία εκτός από δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ προβλέπει πωλήσεις δανείων σε fund και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση ανάφεραν πως παρά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί από τις αποκαλύψεις του Wikileaks είναι πολύ πιθανόν η συμφωνία πακέτο να μετατεθεί για το Eurogroup της 24ης Μαΐου, δεδομένου ότι ζητήματα που σχετίζονται με θέματα της διαπραγμάτευσης όσο και με τη νομοθέτηση των συμφωνηθέντων , ενδεχομένως να μην έχουν οριστικοποιηθεί έως τις 22 Απριλίου.

Αυτό άλλωστε προέκυψε μερικώς στη τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group της προηγούμενης Παρασκευής, από την οποία πρόκυψε το συμπέρασμα ότι δανειστές και Ελλάδα πρέπει να διανύσουν απόσταση για να έλθουν σε συμφωνία.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Ειδικής βαρύτητας για την αξιολόγηση και το ρόλο του ΔΝΤ θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν αύριο Τρίτη στο Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel με την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, ενδεχομένως με την παρουσία του Poul Thomsen.

Σημειώνεται πως ο Thomsen στο διάλογο του με τη Velculescu είχε αναφέρει ότι το ΔΝΤ θα μετέφερε τα εξής στην Καγκελάριο Merkel : «Κοίταξε κ. Merkel αντιμετωπίζεις ένα δίλημμα, πρέπει να σκεφτείς τι θα σου κοστίσει περισσότερο: να προχωρήσεις χωρίς το ΔΝΤ- δεν θα ρωτούσε η Bundestag «Το ΔΝΤ δεν είναι μαζί μας;»- ή να διαλέξει την ανακούφιση του χρέους που πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία μας;».

Μένει να αποδειχθεί το εάν Lagarde (θα δώσει ομιλία στη Φρανκφούρτη την Τρίτη) και Thomsen θα θέσουν το ζήτημα αυτό στην Γερμανίδα Καγκελάριο. Από τη συζήτηση αυτή θα καταδειχθεί το πού θα κινηθεί η διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα και για το χρέος και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Στόχος είναι να υπάρξει και επικοινωνιακή αποφόρτιση του ζητήματος ,ώστε να μην μονοπωλήσει η Ελλάδα την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 15 – 17 Απριλίου.

Στην επιστολή της, στον Αλέξη Τσίπρα η Christine Lagarde ανέφερε πως «εάν ήταν απαραίτητο να μειώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να τους πετύχουμε, θα υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους», αυτή τη θέση θα μεταφέρει και στους Ευρωπαίους εταίρους.

Πάντως, στα μάτια αναλυτών και οικονομολόγων ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα ήταν προς το καλό της Ελλάδος.

Σε «σφυγμομέτρηση» που έγινε μέσω διαδικτύου με την ερώτηση «Πιστεύετε πως εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα: α) αυτό θα οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση, β) το ελληνικό χρέος θα μειωθεί πιο σύντομα, γ) θα μειωθεί η λιτότητα, δ) τίποτε από τα παραπάνω» το 73% των συμμετεχόντων απήντησε τίποτε από τα παραπάνω, το 13% υποστήριξε πως η αποχώρηση του Ταμείου θα οφείλεται στους κυβερνητικούς χειρισμούς, ενώ ποσοστό 7% αντιστοίχως απάντησε πως η αποχώρηση του ΔΝΤ θα οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση του χρέους και σε λιγότερη λιτότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider