Έσοδα 70 δισ. χάνει η ΕΕ από την φοροαποφυγή των πολυεθνικών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έσοδα 70 δισ. χάνει η ΕΕ από την φοροαποφυγή των πολυεθνικών

Κοινοτική οδηγία για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων ετοιμάζει η Κομισιόν με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici να δηλώνει ότι οι πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να πληρώνουν φόρους εκεί που βγάζουν τα κέρδη τους και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν διαδικασίες επιθετικής μείωσης φορολογίας

Όπως μεταδίδει το Reuters ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε πως η ΕΕ πρέπει να βάλει τέλος στον τρόπο με τον οποίον οι εταιρείες πληρώνουν μικρό ή καθόλου φόρο σε χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται, μέσω θυγατρικών που στήνουν σε άλλες χώρες ειδικά για φορολογικούς λόγους.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι πολυεθνικές εταιρείες να πληρώνουν τους φόρους τους εκεί που παράγουν κέρδη», σημείωσε προσθέτοντας πως το προσχέδιο της οδηγίας για τη φορολογία των πολυεθνικών βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά πως η φοροαποφυγή των πολυεθνικών κοστίζει στις χώρες της ΕΕ περίπου 70 δισ. ευρώ ετησίως σε χαμένα έσοδα, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αυτή η φοροαποφυγή εκμεταλλεύεται με νόμιμο τρόπο τα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας, τα οποία πρέπει τώρα να κλείσουν.

Σύμφωνα με τον Moscovici, το προσχέδιο οδηγίας προτείνει την επιβολή φόρου εισόδου και φόρου εξόδου (entry και exit tax) στα εταιρικά κέρδη που μεταφέρονται σε χώρες χαμηλής φορολόγησης, ώστε τα επίπεδα φορολόγησης να είναι παρόμοια με αυτά που ισχύουν στην χώρα στην οποία δημιουργήθηκαν τα κέρδη.

«Θέλω να συμφωνήσουμε ολόκληρο το δημοσιονομικό πακέτο που βρίσκεται τώρα στο Συμβούλιο των Υπουργών και ελπίζω πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο πρώτο μισό της Ολλανδικής προεδρίας», σημείωσε.

Ο κ. Moscovici είπε πως πρέπει οι αρχές να έχουν πρόσβαση σε φορολογικά και λογιστικά στοιχεία πολυεθνικών εταιρειών σε όλες τις χώρες της ΕΕ στις οποίες δραστηριοποιούνται οι πολυεθνικές εταιρείες, ενώ πρόσβαση στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να έχουν και οι πολίτες και τα ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider