Bloomberg: Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ

Αντιμέτωπη και πάλι με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και την απειλή εξόδου από το ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί η Ελλάδα, εάν η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Αυτή είναι η εκτίμηση που διατυπώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, παρατηρώντας την αργή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των πιστωτών, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ελλάδα δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό, στο φορολογικό ή στο δημοσιονομικό της κενό, ενώ τις συζητήσεις παρατείνουν και άλλα ζητήματα, όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το προτεινόμενο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, δεδομένου του ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβάλλει ένα ακόμη εμπόδιο, παρατήρησαν.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, διαφωνεί με την ευρωζώνη σχετικά με τον τρόπο που η Ελλάδα θα μπορέσει να μειώσει το δημοσιονομικό κενό της. Με τη Γερμανία να επιμένει ότι το ταμείο θα πρέπει εντέλει να συμφωνήσει να προχωρήσει με το υπάρχον σχέδιο διάσωσης, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ προσπαθούν να βρουν τρόπους για να πιέσουν την Καγκελάριο να συμφωνήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, μέσω του ιστότοπου Wikileaks.

Αν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, ανεβάζουν τις προσδοκίες σχετικά με την αξιολόγηση, θεωρείται αμφίβολο εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού.

«Οι πιθανότητες που δίνω σε μια ακόμη ελληνική κρίση αυτό το καλοκαίρι είναι σχετικά υψηλές», επεσήμανε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος στην ING Diba AG, στη Φρανκφούρτη. «Δεδομένου τoυ εξαιρετικά αργού ρυθμού της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης, της απώλειας δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και της ακόμη περιορισμένης διάθεσης για ελάφρυνση χρέους, η επόμενη κρίση ήδη ετοιμάζεται. Είναι μόνο ζήτημα χρόνου να συμβεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider