Με «ποδαρικό» Μέρκελ και θεσμών ξεκινά το 2019

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «ποδαρικό» Μέρκελ και θεσμών ξεκινά το 2019
Το μπλοκάκι των θεσμών για την Ελλάδα είναι ήδη γεμάτο παρατηρήσεις για εκκρεμή θέματα.

Μπορεί η κυβέρνηση να επενδύει πολλά στην επικείμενη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιανουαρίου και στις δηλώσεις που εκείνη αναμένεται να κάνει για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο αυτές οι δηλώσεις δεν θα έχουν το βάρος που ήδη έχει αρχίσει να τους αποδίδεται.

Αυτό θα καταδειχθεί δέκα ημέρες μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη χώρα μας και συγκεκριμένα στις 21 Ιανουαρίου, οπότε θα επανέλθουν στην Αθήνα τα κλιμάκια των θεσμών για τη δεύτερη μετα- προγραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Και σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε προ ημερών στην ολλανδική Βουλή ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα, το μπλοκάκι των θεσμών για την Ελλάδα είναι ήδη γεμάτο παρατηρήσεις για εκκρεμή θέματα.

Συγκεκριμένα, ο Βόπκε Χούκστρα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ενημέρωσε τους Ολλανδούς βουλευτές για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδος. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα πολιτικής στη βάση της ενισχυμένης εποπτείας που ισχύει για τη χώρα έως το 2022 και για την πρόοδο αυτή γίνεται αξιολόγηση ανά τρίμηνο.

«Η πρώτη αποστολή στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2018 και η πρώτη έκθεση αξιολόγησης υπό το καθεστώς αυτό δημοσιεύθηκε στις 22 Νοεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η Ελλάδα πάει ολοένα και καλύτερα οικονομικά και οικονομικά. Έχει σημειωθεί πρόοδος στις εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις, αν και η υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων είναι βραδύτερη από το αναμενόμενο», σημείωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος αναφερόμενος στους τομείς που υπάρχουν καθυστερήσεις κατέδειξε τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου είπε πως έχει απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να τρέξουν, τις τοποθετήσεις Γενικών Γραμματέων και τη στελέχωση της ΑΑΔΕ, καθώς και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ύψος των οποίων το χαρακτήρισε «υψηλό».

Να σημειωθεί πως η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδος από την Κομισιόν θα εκδοθεί στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλα θα δημοσιοποιηθεί και η σχετική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εάν η Ελλάδα επιδείξει πρόοδο σε 16 μεταρρυθμιστικούς στόχους τότε θα εξασφαλίσει την εκταμίευση των περίπου 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που καταγράφουν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (SΜP και ANFAs).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider