Εξηγήσεις ζητά η κυβέρνηση από το ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξηγήσεις ζητά η κυβέρνηση από το ΔΝΤ

Εξηγήσεις ζητά η ελληνική κυβέρνηση από το ΔΝΤ μετά την διαρροή βόμβα της συνομιλίας του Poul Thomsen, Delias Velculescu και Iva Petrova για την Ελλάδα που έφερε σήμερα στο φως ο ιστότοπος Wikileaks, σύμφωνα με τα όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που πραγματοποιήθηκε μετά την δημοσιοποίηση των «εκρηκτικών» πρακτικών της συνομιλίας.

«Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας. Γι αυτό και ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το εάν η επιδίωξη συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα λίγο πριν το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου» διαμήνυσε η κ. Γεροβασίλη μετά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος, ο αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα έγινε στις 19 Μαρτίου, ημέρα της αναχώρησης της κ. Velculescu από την Αθήνα, γεγονός που πιθανόν συνεπάγεται ότι η υποκλοπή μπορεί να έγινε στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον εν λόγω διάλογο, τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται να έχουν δεύτερες σκέψεις τόσο για την επιστροφή των κλιμακίων τους στην Ελλάδα – αναμένεται σήμερα 2 Απριλίου-, όσο και για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 ενώ φέρονται να δείχνουν ξεκάθαρα πως θέλουν να εισαχθεί η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη των θεσμών.

Επιπλέον, όπως προκύπτει επιθυμούν άμεσες αποφάσεις για το θέμα, φοβούμενοι ότι η ΕΕ μπορεί να παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω του διαφαινόμενου Brexit. Από το διάλογο αποκαλύπτεται πως στις 7 Απριλίου και παράλληλα με το Euro Working Group θα συγκληθεί το Washington Group, δηλαδή εμπειρογνώμονες που θα εστιάσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο Poul Thomsen μάλιστα, εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Angela Merkel, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την οδηγήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας. Στην ίδια βάση μεγάλη πίεση θέλει να ασκήσει και στην Ελλάδα αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ίσως «χρειαζόμαστε μια καταστροφή για να παρθούν αποφάσεις».

Ο διάλογος:

Poul Thomsen: Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θέτουμε μια ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, ενώ ενδεχομένως δεν θα έχουμε μια συμφωνία στο εσωτερικό της Τρόικας για το πώς θα προχωρήσουμε.

Delia Velculescu: Μα Poul εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα.

Poul Thomsen: Δεν είμαι βεβαίως. Δεν θέλω να επανέλθω τόσο σύντομα, φυσικά. Δεν νομίζω ότι σε δύο εβδομάδες, ή σε δέκα ημέρες θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο από ό, τι είμαστε τώρα. Αλλά έχω την αίσθηση ότι και σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαμε κολλήσει σε αυτή την κατάσταση έτσι κι αλλιώς. Και πιστεύω ότι γι 'αυτή την επόμενη αποστολή, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι, σχεδιάζουν να ... έχουν καταληκτική προθεσμία, σωστά; Σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέχρι την Εαρινή Σύνοδο, λόγω των υποτιθέμενων συνομιλιών για το χρέος που πρόκειται να λάβουν χώρα στην Εαρινή Συνοδό. Για αυτό δεν είμαι βέβαιος. Έχω την αίσθηση ότι αυτή η πίεση θα έρθει έτσι κι αλλιώς σε κάποιο σημείο για εμάς, έτσι ... δεν γνωρίζω. Δεν βλέπω πώς αυτό πρόκειται να εξελιχθεί, αλλά εμείς θα πρέπει να έρθουμε εδώ σε κάποιο σημείο ...


Delia Velculescu: Μα γιατί? Θέλω να πω, μπορούμε να ... Θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη συνάντηση όπως είχαμε στις Βρυξέλλες και να συμφωνήσουν για το πώς θα προχωρήσουμε.

«Χρειαζόμαστε μια καταστροφή για να παρθούν αποφάσεις»

Ενδεικτικό της γραμμής ασφυκτικής πίεσης προς την Ελλάδα για αποδοχή των σκληρών μέτρων, που, αν επαληθευτεί η συνομιλία, φαίνεται να ασκεί ο Poul Thomsen είναι και το σημείο όπου συσχετίζει το ζήτημα και με το προσφυγικό και θεωρεί πως μια αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα δημιουργούσε πολιτικό πρόβλημα στην καγκελάριο Merkel.

Αναλυτικά το επίμαχο σημείο του διάλογου:

Thomsen: Tι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε ένα σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια στη στιγμή στην οποία πάρθηκε απόφαση και αυτή ήταν όταν (οι Έλληνες) ήταν έτοιμοι να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεωκοπήσουν. Σωστά;

Velculescu: Σωστά.

Thomsen: Πιθανότατα αυτό να ξανασυμβεί. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit» , σε κάποιο σημείο θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και να ξαναξεκνήσουν τις συζητήσεις μετά το δημοψήφισμα. Μια άλλη πιθανότητα, και μου κάνει εντύπωση πως δεν έχει συμβεί ήδη, είναι να πάρουν μια απόφαση εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε «Κοιτάξτε κ. Merkel, είστε αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείτε τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσετε χωρίς το ΔΝΤ ή να προχωρήσετε σε ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσετε;Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα».

Επιπλέον ο κ. Thomsen επισημαίνει πως «δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται». «Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Ελληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit». «Οι Έλληνες δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας«, προσθέτει χαρακτηριστικά.

Η κ. Velculescu από την πλευρά της επιχειρηματολογεί ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα συμβιβαζόταν... Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα».

Κάνει ακόμη λόγο και για λάθος στρατηγική από το ΔΝΤ. «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Ελληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Ελληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε», αναφέρει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider