Οι «μαϊμούδες»... λατρεύουν τα μικρά δέματα για τα ταξίδια τους

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «μαϊμούδες»... λατρεύουν τα μικρά δέματα για τα ταξίδια τους
Μέσα σε μικρά δέματα ταξιδεύουν όλο και συχνότερα τα προϊόντα μαϊμού.

Μέσα σε μικρά δέματα ταξιδεύουν όλο και συχνότερα τα προϊόντα μαϊμού. Αυτό προκύπτει από τις έξι στις δέκα τελωνειακές κατασχέσεις προϊόντων παραποίησης και απομίμησης που γίνονται καθημερινά. Αφορούν κυρίως παπούτσια, τα γυαλιά ηλίου, τα κοσμήματα και αποστέλλονται μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών ταχυμεταφοράς.

Ή έρευνα, που διεξήχθη από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), δείχνει ότι αν και τα μεγάλα εμπορεύματα που αποστέλλονται σε κιβώτια στοιχίζουν σε όγκο και αξία, εντούτοις οι τελωνειακές Αρχές προχωρούν σε κατασχέσεις όλο και πιο μικρών δεμάτων με αποστολές παραποιημένων και πειρατικών εμπορευμάτων.

Μάλιστα η μελέτη καταδεικνύει ότι αυτές οι μικρές αποστολές τείνουν να είναι σε συσκευασίες των 10 ή λιγότερων αντικειμένων και ότι σχεδόν όλοι οι βιομηχανικοί τομείς χρησιμοποιούν μικρά φορτία, έστω και να αυτό είναι σε διαφορετικό βαθμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 84% αφορά υποδήματα, το 77% παραποιημένα οπτικά είδη, φωτογραφικός και ιατρικός εξοπλισμός(ως επί το πλείστον γυαλιά ηλίου) και ο 63% περιείχαν ρολόγια, δερμάτινα είδη (όπως ζώνες), τσάντες και κοσμήματα, όλα προϊόντα απομίμησης και όλα σε μορφή μικρών δεμάτων. Μάλιστα από τις κατασχέσεις που γίνονται διεθνώς προκύπτει ότι περισσότερο από το 50% των ταχυδρομικών δεμάτων που κατάσχονται σε παγκόσμιο επίπεδο περιείχε μόνο ένα αντικείμενο.

Η προηγούμενη κοινή έρευνα με τον ΟΟΣΑ είχε δείξει ότι το 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου και ισοδυναμεί με 338 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως (το 5% των εισαγωγών της ΕΕ) είναι πλαστά και παραποιημένα. Υπογραμμίζει μάλιστα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τελωνειακές Αρχές κατά την αντιμετώπιση του προβλήματος των παραποιημένων εμπορευμάτων που αποστέλλονται σε μικρά δέματα και πακέτα καθώς απουσιάζουν στοιχεία όπως είναι η δήλωση του φορτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider