Ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως 12 Απριλίου «βλέπουν» οι δανειστές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως 12 Απριλίου «βλέπουν» οι δανειστές

Άνεμος αισιοδοξίας πνέει από τις Βρυξέλλες στον απόηχο της σημερινής τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group. Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ εκτιμά ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 12 Απριλίου.

Όπως τόνισε ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πορεία των συζητήσεων και ο χρόνος ολοκλήρωσής τους εξαρτάται από την «πολιτική βούληση» και διευκρίνισε πως έχουν απομείνει «πολύ λίγα σημεία», τα οποία ενέχουν τεχνικές δυσκολίες.

Άλλωστε, όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, κατά την τηλεδιάσκεψη του EWG υπήρξε «ευρεία συναίνεση» ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκκρεμών ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί εύκολα, εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση.

Θυμίζεται ότι το κουαρτέτο, που απαρτίζεται από τους Costello, Ruffer, Giammarioli και Velculescu, θα επιστρέψει στην Αθήνα το Σάββατο για να ξεκινήσει τις επαφές με τους Έλληνες αξιωματούχους στις 4 Απριλίου. Για το λόγο αυτό προγραμματίστηκε σήμερα η προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη του EWG, ώστε τα ανοικτά μέτωπα των συζητήσεων να είναι οριοθετημένα και προσδιορισμένα και να μην χαθεί άλλος χρόνος.

Επιδίωξη όλων των πλευρών είναι να υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως τις 13 Απριλίου, η οποία θα αποτελέσει και τη βάση των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συζητήσεις που θα γίνουν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ μεταξύ 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον.

Για το λόγο αυτό το Euro Working Group έχει προγραμματίσει έκτακτη διάσκεψη στις 7 Απριλίου για να αποτιμήσει την πρόοδο των συζητήσεων μεταξύ Ελλάδος και θεσμών και να παρέμβει για να ξεπεραστούν τα ακανθώδη ζητήματα. Τόσο οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί όσο και το ΔΝΤ θέλουν να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία χωρίς «ουρές», κάτι που σημαίνει πως εκτός από το ασφαλιστικό και το φορολογικό, θα πρέπει να κλείσει έως τις 13 Απριλίου και το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Εάν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί η κυβέρνηση θα καταθέσει πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή, ώστε αυτά να είναι δρομολογημένα και εγκεκριμένα από τους Θεσμούς, πριν η Ευρωομάδα σφραγίσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ και δρομολογήσει τις διαδικασίες για ελάφρυνση του χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider