«Τέλος εποχής» για το QE: Τι πέτυχε ο Ντράγκι με 2,6 τρισ. ευρώ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τέλος εποχής» για το QE: Τι πέτυχε ο Ντράγκι με 2,6 τρισ. ευρώ
Με το περίφημο «whatever it takes», ο Σούπερ Μάριο έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αντιστρέψει τις σφοδρές επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Νέα εποχή ανατείλει για την Ευρωζώνη μετά την επίσημη ανακοίνωση για τη λήξη του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) την Πέμπτη.

Με το περίφημο «whatever it takes» το 2014, ο Μάριο Ντράγκι έδειξε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να ενισχύσει την κυκλοφορία χρήματος στα κράτη μέλη, ως αντίδοτο για τη χρηματοοικονομική κρίση.

Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που δεν έλαβε ούτε 1 ευρώ από το «μπαζούκας» της ΕΚΤ, παρότι υπήρξε η χώρα που υπέστη τις πιο οδυνηρές επιπτώσεις από την κρίση. Το «ταραχώδες» πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτροχίασε τη διαδικασία ένταξης με εξαίρεση (waiver) και η ΕΚΤ «τιμώρησε» τη χώρα αποκλείοντάς τη ουσιαστικά από το QE.

Τα «έξυπνα νούμερα» του QE

  • Μέσα σε τέσσερα χρόνια, η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα αξίας 2,6 τρισ. ευρώ, ξοδεύοντας ουσιαστικά 1,3 εκατ, ευρώ το λεπτό.
  • Τα χρήματα που διοχέτευσε ο Μάριο Ντράγκι στην Ευρωζώνη ισοδυναμούν σε 7.600 ευρώ ανά Ευρωπαίο πολίτη.
  • Στο πλαίσιο του QE, ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας εκτοξεύτηκε στα 4,65 τρισ. ευρώ –σε διπλάσια ποσοστά από την αρχή του 2015. Μόνο η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας έχει μεγαλύτερο ισολογισμό λόγω της πολύχρονης μάχης με τον αποπληθωρισμό.
  • Αγγίζοντας το μέγιστο όριο των 80 δισ. ευρώ, σε μηνιαίο επίπεδο, το 2016 η ΕΚΤ άρχισε σταδιακά να κλείνει την κάνουλα φτάνοντας στα 15 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018.

Τι πέτυχε ο «Σούπερ Μάριο»

Μετά την ύφεση το 2012, η οικονομία της Ευρωζώνης έχει σταδιακά ανακάμψει και το 2017, αιφνιδίασε ευχάριστα τις αγορές με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που κατέγραψε.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, διαπιστώνουμε σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης, κυρίως λόγω της κορύφωσης του εμπορικού πολέμου και της μεταβλητότητας λόγω Ιταλίας. Παρ’ όλα αυτά, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης δεν θεωρούν ότι η απειλή για την ανάπτυξη είναι τέτοια που να δικαιολογεί την αναβολή της απόσυρσης του QE, αφού η οικονομία έχει καταγράψει 22 συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης.

Μια άλλη σημαντική επιτυχία του προγράμματος είναι ότι κατόρθωσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό κοντά στα επιδιωκόμενα επίπεδα του 2%.Εάν αφαιρεθούν, όμως, οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, τα επίπεδα των τιμών παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από τους στόχους.

Και το ευρώ, όμως, βγήκε κερδισμένο από την Ποσοτική Χαλάρωση. Μετά τις αρχικές πιέσεις που δέχθηκε κατά την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος, σταδιακά επανήλθε χάρη στην ενίσχυση της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider