Ένας στους πέντε φορολογούμενους πληρώνει το 90% του φόρου εισοδήματος 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας στους πέντε φορολογούμενους πληρώνει το 90% του φόρου εισοδήματος 
Tα 7,6 από τα συνολικά 8,5 δισ. ευρώ που εισπράττονται από τον φόρο εισοδήματος προέρχονται από μόλις 1,6 εκατ. φορολογούμενους.

Εξαιρετικά άνιση αποδεικνύεται η φορολογική επιβάρυνση στη χώρα μας: Το 90% των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος προέρχεται από μόλις το 19% των φορολογουμένων, ενώ αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στην φορολόγηση των επιχειρήσεων καθώς το 83% του φόρου νομικών προσώπων καταβάλλεται από μόλις το 4,5% των επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία αυτά ενσωματώνονται στη μελέτη του επίκουρου καθηγητή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΑΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Βασίλη Ζουμπουλίδη που περιλαμβάνεται σε έκδοση του Οικονομικού Επιμελητηρίου για τον προϋπολογισμό.

«Η άντληση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα πραγματοποιείται από έναν ολοένα και μικρότερο κύκλο ιδιωτών και επιχειρήσεων που καλούνται να επωμισθούν ολοένα και περισσότερα φορολογικά βάρη», σημειώνει ο καθηγητής προειδοποιώντας ότι οι λίγοι φορολογούμενοι δεν θα μπορούν να σηκώνουν για πολύ ακόμη τα φορολογικά βάρη.

Κάποιος πιο «επιμερισμένος» εμφανίζεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Το 66% του ΕΝΦΙΑ προέρχεται από το 33% των ιδιοκτητών.

Στην αναγωγή των παραπάνω ποσοστών στις προβλέψεις του προϋπολογισμού προκύπτει ότι τα 7,6 από τα συνολικά 8,5 δισ. που εισπράττονται από τον φόρο εισοδήματος προέρχονται από 1,6 εκατ. φορολογούμενους. Οι υπόλοιποι 6,9 εκατ. φορολογούμενοι πληρώνουν συνολικά 900 εκατ. Αντίστοιχα τη μερίδα του λέοντος από τον φόρο νομικών προσώπων, περίπου 2,9 δισ. ευρώ από τα 3,5 δισ. που εισπράττονται, την πληρώνουν μόλις 11.250 επιχειρήσεις

Βέβαια η χώρα μας κυρίως λόγω των Μνημονίων είναι πρώτη και στους έμμεσους φόρους, όπως ο ΦΠΑ που εκτινάχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι έμμεσοι φόροι θεωρούνται οι πιο άδικοι καθώς επιβάλλονται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα οι οικονομικά ασθενέστεροι να είναι οι χαμένοι επειδή δεν μπορούν να μειώσουν τις δαπάνες.

Τόνωση της ζήτησης

Στην μελέτη του ο κ. Ζουμπουλίδης αναφέρει ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στην μείωση της φορολογίας που θα επιφέρει τόνωση της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών. Αναφερόμενος σε αντίστοιχες μελέτες του εξωτερικού σημειώνει ότι αν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων μειωθεί τότε τουλάχιστον το 50% της απώλειας των δημοσίων εσόδων θα καλυφθεί από την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider