Το Σάββατο οι Θεσμοί στην Αθήνα-Πότε θα κλείσει η συμφωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Σάββατο οι Θεσμοί στην Αθήνα-Πότε θα κλείσει η συμφωνία

Με αισιοδοξία βλέπει η ελληνική κυβέρνηση την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα το Σάββατο ενώ δείχνει αποφασισμένη να κλείσε άμεσα το θέμα της αξιολόγησης αποδεχόμενη μέτρα ύψους 3%.

Με θετική «ματιά» δείχνουν να αντιμετωπίζουν και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί το νέο κύκλο διαβουλεύσεων που ξεκινά στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από τις πρόσφατες εκτιμήσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν στο Κουαρτέτο, Declan Costello, o οποίος μετέφερε στους ευρωβουλευτές ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις ότι όλα μπορούν να κλείσουν πριν το Eurogroup της 22/4 και τότε θα ξεκινήσει και η αναδιάρθρωση του χρέους, οπότε η οικονομία θα ανακάμψει». Παράλληλα, από τις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου, Alex Vinterstein, δήλωσε ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στους όρους της συμφωνίας του Αυγούστου» και επεσήμανε ότι η η Επιτροπή εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και υπενθύμισε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου.

Παρ’ όλα αυτά, ανοιχτά εξακολουθούν να μένουν τα ζητήματα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, τα «κόκκινα» δάνεια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Κυβέρνηση και δανειστές «πασχίζουν» να «κλείσουν» έναν «λογαριασμό» μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ο οποίος αναλύεται κατά την Κυβέρνηση σ μέτρα 1% του ΑΕΠ από τους άμεσους φόρους, 1% από το ασφαλιστικό και 1% από ένα πακέτο κυρίως έμμεσων φόρων.

Δεδομένου λοιπόν ότι, η ελληνική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να «σηκώσει το βάρος» επώδυνων μέτρων, τότε καθοριστικό αναμένεται να είναι το Eurogroup στις 22 όπου θα αποφασιστεί το κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Εντός Απριλίου «βλέπει» την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ο Δραγασάκης

O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFCO) εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ολοκλήρωσή της είναι απόλυτα εφικτή εντός του Απριλίου, καθώς όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς τα εκεί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επαναβεβαίωσε την δέσμευση της κυβέρνησης για τήρηση των συμφωνηθέντων, καθιστώντας, ωστόσο, σαφές ότι «καμία άλλη αξίωση πέραν της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου δεν μπορεί να γίνει δεκτή».

Παράλληλα, υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να «προχωρήσει στην υλοποίηση μιας σειράς ουσιαστικών και βαθιών τομών, μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης που δεν θα βασίζεται στη μείωση του εργασιακού κόστους αλλά θα καταπολεμά τις ανισότητες και θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider