Στα 2,621 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 2,621 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου
Προβληματισμό για τη διατήρηση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες σε υψηλά επίπεδα εκφράζουν στελέχη των θεσμών.

Στα 2,621 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στα τέλη Οκτωβρίου, από 2,612. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Από το σύνολο των οφειλών, το 1,9 δισ. ευρώ αφορούσε σε χρέη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και τα 627 εκατ. ευρώ σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Προβληματισμό για τη διατήρηση των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες σε υψηλά επίπεδα εκφράζουν στελέχη των θεσμών, υπογραμμίζοντας πως αν και η Ελλάδα έλαβε ειδική χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για να εξαλείψει τα χρέη αυτά, ωστόσο δεν το πέτυχε.

Είναι γεγονός ότι τα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες δεν μειώθηκαν παρά ελάχιστα στα πλαίσια του τρίτου προγράμματος στήριξης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα παρέλαβε στα 3,8 δισ. ευρώ το 2015 και σήμερα είναι στα 2,62 δισ. ευρώ. Η μεγάλη διαφορά είναι πως η Ελλάδα δανείσθηκε μεταξύ 2015-2018 συνολικά 7 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Το γεγονός πως το ποσό των οφειλών παραμένει σχεδόν αμετάβλητο, αποδίδεται στην «απροθυμία» που δείχνει το Δημόσιο στην αποπληρωμή των χρεών του, συγκρατώντας με τον τρόπο αυτό τις δαπάνες και διατηρώντας τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εάν το Δημόσιο αποπλήρωνε στο σύνολο τους τις οφειλές αυτές το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος δεν θα ήταν στο 4,2% του ΑΕΠ αλλά κοντά στο 2,2% του ΑΕΠ.

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την κατάσταση ανέφερε τα εξής: «Με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παραμένει όνειρο θερινής νυκτός.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί στις 20 Αυγούστου. Και σήμερα ανέρχονται στα 2,6 δισ. ευρώ, σταθερές το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η δε αποπληρωμή τους βασίζεται αποκλειστικά, πλέον, στην υπερ-φορολόγηση των πολιτών. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη.

Είναι προφανές ότι απαιτείται αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υλοποιήσει ένα συνεκτικό σχέδιο με βασικούς άξονες τη συνολική μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους πολίτες, την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, που θα στοχεύει στην υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider