Πώς θα βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2019

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2019
Μια πρώτη εικόνα για το χρόνο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές θα δοθεί στους επενδυτές την προσεχή Δευτέρα στις 10 Δεκεμβρίου.

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου για το 2019, μέσω του οποίου το οικονομικό επιτελείο θέλει να αντλήσει περίπου 7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μια πρώτη εικόνα για το χρόνο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές θα δοθεί στους επενδυτές την προσεχή Δευτέρα στις 10 Δεκεμβρίου, οπότε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό συνέδριο για την Ελλάδα που διοργανώνει η Capital Link σε συνεργασία με το New York StockExchange και την υποστήριξη διεθνών τραπεζών στις 10 Δεκεμβρίου στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης.

Από πλευράς κυβέρνησης θα μετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Σε ειδικό πάνελ, στο οποίο θα μετάσχει ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας, θα αναλυθεί το θέμα της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές και εκεί αναμένονται συγκεκριμένες αναφορές για το πότε και πως θα δανειστεί η χώρα μας το 2019.

Να σημειωθεί πως το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το Δεκέμβριο αναμένεται να καταδείξει πως τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι χρεόγραφα «δεύτερης ταχύτητας» και πως είναι αρκετά ασφαλή και προσοδοφόρα ως επένδυση.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενσωματώνουν σήμερα όλους τους πιθανούς κινδύνους, κάτι που δεν ισχύει με τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης, λόγω της συμμετοχής τους στο QE.

Μπορεί τα ελληνικά ομολόγα να μην έχουν την επενδυτική βαθμίδα και να αξιολογούνται ακόμη ως «junk» (σκουπίδια), αλλά η ελληνική οικονομία είναι σήμερα πρωταθλήτρια κόσμου στην καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων και έχει ένα πολύ ασφαλές μονοπάτι ωρίμανσης του κρατικού χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider