Πέφτει «μαχαίρι» στα εφάπαξ: Μειώσεις έως και 30%

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέφτει «μαχαίρι» στα εφάπαξ: Μειώσεις έως και 30%

Σχέδιο ενοποίησης σε ένα κοινό ταμείο των επικουρικών και των ταμείων πρόνοιας επεξεργάζεται η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο του νέου Ασφαλιστικού. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Γ.Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φράγκου, σε ημερίδα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, τα Ταμεία Πρόνοιας θα μεταφερθούν στο ΕΤΕΑ, που χορηγεί επικουρικές συντάξεις, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε περικοπές στα εφάπαξ ύψους 25% – 30%.

Αν και η διαδικασία απονομής εφάπαξ έχει «παγώσει» από τον Σεπτέμβριο του 2013, λόγω μη εφαρμογής του τελευταίου μαθηματικού τύπου και εκκρεμούν τουλάχιστον 63.000 αιτήσεις για εφάπαξ, η Κυβέρνηση προωθεί τον διαχωρισμό του κλάδου της κύριας ασφάλισης με αυτόν της επικούρισης και του εφάπαξ για δύο λόγους:

- γιατί θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί από τον κρατικό προυπολογισμό τις κύριες συντάξεις, τουλάχιστον έως το ύψος της εθνικής σύνταξης, ενώ στην επικούρηση η χρηματοδότηση θα παραμείνει διμερής (εργοδότες και εργαζόμενοι)

- γιατί το ύψος των καταβαλλόμενων παροχών θα συνδεθεί με τους οικονομικούς και δημογραφικούς δείκτες, σύμφωνα με μαθηματικούς τύπους και χωρίς προκαθορισμένα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως θα ισχύει για τις κύριες συντάξεις.

Το σχέδιο του υπουργείου ορίζει πως τα εφάπαξ θα απονέμονται για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά, με βάση τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών και μαθηματικό τύπο υπολογισμού που αναμένεται να εκδοθεί. Έως τις 31/12/2013 το ποσό του εφάπαξ θα υπολογίζεται από το γινόμενο του 70% των συντάξιμων αποδοχών (χωρίς δώρα και επίδομα αδείας) επί τα έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΕΤΕΑ πρόκειται να απορροφήσει τους Τομείς Πρόνοιας που απονέμουν εφάπαξ βοηθήματα, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).

Από Δευτέρα το πρώτο ραντεβού

Την Κυριακή επιστρέφει στην Αθήνα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και την Δευτέρα θα έχει πιθανότατα το πρώτο ραντεβού με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

«Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να κλείσει τη διαπραγμάτευση με κάθε κόστος», τονίζει αρμόδια πηγή, αναφέροντας πως ήδη το υπουργείο έχει αντιπροτείνει μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης (ξεκινούν από 0,77% για κάθε έτος μέχρι την 15ετία έναντι 0,80% που ήταν η αρχική πρόταση), Εθνική Σύνταξη δύο ταχυτήτων (384 ευρώ στην 20ετία και 345 ευρώ στην 15ετία) και ένταξη των ταμείων προνοίας στο ΕΤΕΑ, που συνεπάγονται περαιτέρω «ψαλίδισμα» στο ύψος των συντάξεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider