Έρχεται η ώρα της εφορίας

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται η ώρα της εφορίας

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να υποδεχθεί τις φορολογικές δηλώσεις για το 2016 και το μόνο που απομένει για να ενεργοποιηθεί το Taxisnet είναι η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των διατάξεων που ψήφισε η Βουλή και σχετίζονται με τη διαδικασία.

«Το σύστημα είναι πλήρως έτοιμο. Περιμένουμε τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης να εκδώσει το ΦΕΚ», δήλωσε στο insider.gr ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Το 2016 περίπου 6.000.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015. Συγκεκριμένα, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν εφέτος υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν κλείσει ως και τις 31.12.2015 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Η υποβολή γίνεται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ., φοιτητές κ.ά.) που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα (π.χ., από τόκους καταθέσεων)!

Από την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση απαλλάσσονται μόνο όσοι φορολογούμενοι, αν και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι το 2015 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.τ.λ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων.

Εφέτος για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα. Ως εκ τούτου τα ζευγάρια αυτά εξισώνονται με τα έγγαμα ανδρόγυνα όσον αφορά τα δικαιώματα φοροαπαλλαγών και λήψης κοινωνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εφόσον από την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύψει επιπλέον φόρος προς καταβολή, θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ ως τις 29 Ιουλίου είτε σε τρεις ίσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη ως τις 29 Ιουλίου, η δεύτερη ως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη ως τις 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να εξοφλήσουν τους φόρους των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των εφετινών φορολογικών δηλώσεων σε 7-8 μηνιαίες δόσεις, κάτι που θα διευκρινιστεί έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider