Τσακαλώτος: Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη
«Όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη δεν χάνουν κανένα δικαίωμα», ξεκαθαρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη εμφανίστηκε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό στο «Κόκκινο» της Θεσσαλονίκης, ενώ επιβεβαίωσε πως αναζητούνται λύσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σχέδια. «Επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια και εμείς και το ΤΧΣ και οι ίδιες οι τράπεζες και νομίζω ότι σιγά-σιγά θα αντιμετωπιστεί», είπε.

Για το νόμο Κατσέλη τόνισε πως δεν καταργείται. «Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήτανε το κομμάτι προστασία της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα», είπε. Στην ίδια βάση επισήμανε πως «όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη 31/12/2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα. Ακόμη και μόνο η αίτηση να έχει γίνει στον νόμο Κατσέλη, παραμένουν σε αυτό το σύστημα προστασίας πλήρως». Πρόσθεσε δε πως πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη θα παραμείνουν και μετά από τον Ιανουάριο του 2019.

Για τις παροχές είπε πως «παροχολογία» είναι να δίνεις παροχές σε συγκεκριμένους ανθρώπους για να κερδίσεις εκλογές χωρίς να έχεις τα χρήματα, να αυξάνεται μετά το έλλειμμα του Δημοσίου και μετά να αυξάνεται και το χρέος. «Αυτό κάνανε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πριν από το 2008 και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε», σημείωσε και προσέθεσε:«Εμείς με πολύ σοβαρό και σταδιακό τρόπο αρχίσαμε να κάνουμε μία δημοσιονομική αναπροσαρμογή, πέτυχε, γίναμε αξιόπιστοι και χτίζουμε ένα κοινωνικό κράτος, κάνουμε και πράγματα για την ανάπτυξη σταδιακά».

Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις που διατυπώνει η αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «εμείς έχουμε κάποιους στόχους που είναι μέχρι το 2022. Αυτοί οι στόχοι είναι 3,5%, -πολύ αυστηροί στόχοι, χρειάζεται η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και να υπάρχει λιγότερη λιτότητα και πολλές χώρες αρχίζουν να το λένε αυτό όπως λέγαμε και εμείς από πριν από το 2015 και δεν το συζητούσε κανένας και τώρα το συζητούν». Μέσα σε αυτούς του στόχους δημιουργούμε χώρο που μπορούμε συγχρόνως να φτάσουμε στο 3,5% και να ξοδέψουμε επιπλέον και αυτό το επιπλέον. Είναι 3,5 δισ. ευρώ συσσωρευτικά μέχρι το 2022», είπε και συνέχισε: «Το πρώτο κομμάτι από αυτό είναι τα 910 εκατ. ευρώ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 750 εκατ. ευρώ, με τη διαπραγμάτευση πήγε στα 910. Αυτά τα λεφτά τα έχουμε. Τι προτείνει η αντιπολίτευση; Να τα κρατήσουμε καβάτζα;»

Για το πώς πρόκειται να κατανεμηθούν τα χρήματα αυτά, ο ίδιος ανέφερε πως ένα μέρος του θα πάει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους. Επίσης, αναφέρθηκε στις τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, ενώ προανήγγειλε πως το επόμενο διάστημα θα πάει στη Βουλή το στεγαστικό επίδομα που είναι 400 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών θα είναι σήμερα ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Η ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνίας στη μεταμνημονιακή εποχή» που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης στο Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider