ΣΒΒΕ: «Ναι» στην αύξηση του κατώτατου μισθού σε βάθος τριετίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΒΒΕ: «Ναι» στην αύξηση του κατώτατου μισθού σε βάθος τριετίας
Υπέρ μιας λελογισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού τάσσεται ο ΣΒΒΕ, υποστηρίζοντας ότι το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, μετά την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, ουσιαστικά επιτάσσει κάτι τέτοιο.

Παρέμβαση στη διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού έκανε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος με τους υπόλοιπους -πανελλήνιας εμβέλειας- εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ κ.α.)

Με το νέο αναβαθμισμένο του ρόλο, ο ΣΒΒΕ παραβρέθηκε στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο υπουργείο Εργασίας και τάχθηκε υπέρ μιας λελογισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας ότι το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, μετά την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια, ουσιαστικά επιτάσσει κάτι τέτοιο.

«Θεωρούμε ότι μία λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αντίθετα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να εισφέρει θετικά στην αλλαγή του κοινωνικού κλίματος και στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος.

Ωστόσο αναφέρει τρεις προϋποθέσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού και συγκεκριμένα:
1. Το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού θα πρέπει να καθορισθεί και να είναι σύμφωνο με τις πραγματικές δυνατότητες ανάληψης του σχετικού κόστους από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις.
2. Αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να συμβεί, αν δεν υπάρξει ταυτόχρονη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις
3. Η αύξηση θα πρέπει απαραίτητα να μη συμβεί «ακαριαία», αλλά να συμβεί σταδιακά. Ο ΣΒΒΕ προτείνει η αύξηση να δοθεί τμηματικά σε βάθος τριετίας.

«Μη λελογισμένη αύξηση και μη ρεαλιστική χρονικά απόδοση της αύξησης, μπορεί να οδηγήσει στην υπονόμευση της προσπάθειας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά, με βεβαιότητα, θα πλήξει δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους που παράγουν και διακινούν «διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider