Με διαδικασίες εξπρές θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα – Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με διαδικασίες εξπρές θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα – Πώς θα υποβληθούν οι αιτήσεις
Με ταχύτατες διαδικασίες αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα της χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο αναμένεται να δοθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Με ταχύτατες διαδικασίες αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα της χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο αναμένεται να δοθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνεται από 300 έως 1.400 ευρώ.

Με βάση την περυσινή εμπειρία οι πολίτες θα πρέπει να προχωρούν σε συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πληρούν τα κριτήρια για τη λήψη του επιδόματος.

Συγκεκριμένα, για να διαπιστώσουν είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει μετά την ενεργοποίηση της εφαρμογής να μπουν στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Με την είσοδο στο σύστημα θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ και να εισάγουν ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Θα ζητηθεί επίσης να συναινέσουν στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν στους ίδιους, στους συζύγους και στα προστατευόμενα μέλη τους.

Επίσης, θα πρέπει να δηλώσουν έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικά δικαιούχοι είτε συνδικαιούχοι. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πραγματοποιηθεί πληρωμή ακόμα και αν πληρούν τα κριτήρια. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να δηλώνεται είτε ο ακατάσχετος λογαριασμός, είτε ο λογαριασμός μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων, ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πίστωση των χρημάτων στον λογαριασμό.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή. Υπό την προϋπόθεση πως θα εφαρμοστεί το περυσινό μοντέλο, τα κριτήρια που θα καθορίσουν τους δικαιούχους και το ύψος του μερίσματος είναι τα εξής:

Περιουσιακά κριτήρια. Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Εισοδηματικά κριτήρια. Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος ή τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη ή τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη ή τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο.

Εφόσον τα στοιχεία εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα θα πρέπει οι δικαιούχοι να απευθυνθούν στα ΚΕΠ εάν το πρόβλημα αφορά στον ΑΜΚΑ, στον ΕΦΚΑ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ασφάλισης ή στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας και στη συνέχεια, θα πρέπει να εισέλθουν εκ νέου στον διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr και να επαναλάβουν τη διαδικασία.

Πρέπει να σημειωθεί πως όσοι είναι άνω των 70 και λαμβάνουν σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δεν είναι απαραίτητο να υποβάλουν αίτηση. Εφόσον πληρούν τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το κοινωνικό μέρισμα θα τους καταβληθεί αυτόματα στο λογαριασμό στον οποίο λαμβάνουν τη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόφαση του Eurogroup για τους συνταξιούχους, διαβάστε το άρθρο για την περικοπή των συντάξεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider