Citi: Η αξιολόγηση θα κλείσει με ή χωρίς ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: Η αξιολόγηση θα κλείσει με ή χωρίς ΔΝΤ

«Απίθανο» θεωρεί η Citi το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών να καταλήξουν σε ναυάγιο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα εν αναμονή της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του χρέους.

Στην έκθεσή της για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, η παγκόσμια τράπεζα υπογραμμίζει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, με κυριότερη την προσφυγική κρίση, αλλά και την ραγδαία πτώση της δημοτικότητάς της που εντείνει την πολιτική αβεβαιότητα.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η Citi εκτιμά ότι είναι αβέβαιη, καθώς δεν αποκλείει οι Ευρωπαίοι εταίροι να δεχθούν μια ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ, όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι, σε περίπτωση που το Ταμείο επιμείνει στις αυξημένες απαιτήσεις του, τις οποίες η Αθήνα υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει.

Εναλλακτικά, το ΔΝΤ μπορεί να υποχωρήσει σε ορισμένες από αυτές, υπό το βάρος των πολιτικών πιέσεων από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, όπως επισημαίνει η έκθεση. Ωστόσο, εκτιμά ότι ούτε αυτό το μνημόνιο θα κατορθώσει να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά ούτε και να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Ως προς το ζήτημα του χρέους, η Citi αμφιβάλλει ιδιαίτερα κατά πόσο υπάρχει πράγματι η διάθεση εκ μέρους των δανειστών να προβούν σε μια γενναία ελάφρυνση. Η πρόσφατη δήλωση στήριξη τους Eurogroup υπέρ της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους αποτελεί περισσότερο ένα δέλεαρ προς το ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα, παρά αυτή καθ’ αυτή τη μείωση των δανειακών βαρών της χώρας, όπως αναφέρει η έκθεση.

Σχετικά με την επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε αυτά να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εξασφάλιση (collaterals) και το κόστος δανεισμού της χώρας να μειωθεί, η Citi θεωρεί ότι το χρηματικό όφελος θα είναι περιορισμένο.

Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι σε περίπτωση που ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση και τα ελληνικά ομόλογα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, οι επιλέξιμοι ελληνικοί τίτλοι αυτοί τη στιγμή ανέρχονται σε 4 δισ. ευρώ, χρηματοδότηση που θα εξαντληθεί μέσα σε τρεις μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, σημειώνει η τράπεζα, η συμβολική αξία της συμπερίληψης των ελληνικών τίτλων στο QE είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς θα αποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία, ανοίγοντας τον δρόμο για προσέλκυση κεφαλαίων στη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider