Aυτή είναι η εξίσωση για την τέλεια πίτσα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aυτή είναι η εξίσωση για την τέλεια πίτσα
Η «τέλεια πίτσα» περιλαμβάνει τραγανή ζύμη, χρυσή κρούστα, άφθονη ποσότητα λιωμένου τυριού και φρέσκα λαχανικά.

Για να φάτε την τέλεια πίτσα, δεν χρειάζεται ούτε να πάτε στην Ιταλία, ούτε να διαβάσετε ιταλικές συνταγές ούτε να… προσλάβετε Ιταλό σεφ.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να λύσετε τη σωστή εξίσωση.

Δύο φυσικοί, ο Άντρεϊ Βάλβαμοφ και ο Άντρεας Γλατς ανακάλυψαν την εξίσωση που κρύβει το μυστικό για την τέλεια πίτσα. Οι δύο ερευνητές ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον Ιταλό διατροφολόγο Σέτζιο Γράσο και μετά από πολλές δοκιμές που συνδύαζαν φυσική και μαγειρική, κατέληξαν στη… μαγική εξίσωση.

Ποιες είναι όμως οι μεταβλητές της «νόστιμης» εξίσωσης;

Συνήθως, η «τέλεια πίτσα» περιλαμβάνει τραγανή ζύμη, χρυσή κρούστα, άφθονη ποσότητα λιωμένου τυριού και φρέσκα λαχανικά. Το μυστικό, όμως, για μια μοναδική πίτσα είναι το ομοιογενές ψήσιμο.

Το χειρότερο σενάριο είναι η ζύμη να ψηθεί πριν λιώσει το τυρί και προτού ψηθούν τα λαχανικά. Επίσης, σε όλους έχει τύχει μια φαινομενικά καλοψημένη πίτσα να είναι ωμή στο εσωτερικό της και, βασικά, στη ζύμη της.

Για να βοηθήσουν τους… ερασιτέχνες να ψήσουν την τέλεια πίτσα, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με πίτσες «μαργαρίτα» μέχρι που ανακάλυψαν την ιδανική θερμοκρασία στην οποία πρέπει να ψηθεί μια πίτσα, καθώς και τον χρόνο ψησίματος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν, αν η πίτσα ψηθεί σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, το ιδανικό ψήσιμο είναι στους 330 βαθμούς Κελσίου για μόλις 2 λεπτά! Αυτές είναι οι συνθήκες που ψήνονται οι πίτσες στα εστιατόρια.

Εάν δεν έχετε ξυλόφουρνο και δοκιμάσετε τις ίδιες συνθήκες σε ηλεκτρονικό φούρνο, το κακό είναι ότι η πίτσα θα «αρπάξει» αμέσως στην επιφάνεια και θα μείνει άψητη στη ζύμη.

Μην απελπίζεστε -οι ειδικοί έχουν τη λύση: πρώτα ψήνετε την πίτσα στον φούρνο ως συνήθως, μέχρι να ψηθεί η ζύμη. Μετά, αυξάνετε τη θερμοκρασία στο μέγιστο και γυρνάτε τον φούρνο στο γκριλ για λίγα λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο, θα πετύχετε και τραγανή ζύμη και λιωμένο, λαχταριστό τυρί και καλοψημένα λαχανικά -και όλα αυτά χωρίς να ξεραθεί η πίτσα σας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider