ΕΕ: Η Ιταλία δεν έχει μέλλον εκτός ευρωζώνης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Η Ιταλία δεν έχει μέλλον εκτός ευρωζώνης
Καθώς το χάσμα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών παραμένει, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογραμμίζουν ότι η Ιταλία δεν έχει μέλλον εκτός ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ιταλία «δεν τα βρίσκουν» στον προϋπολογισμό της Ρώμης για το 2019, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες τα επόμενα χρόνια.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν από τον Μάιο, μετά τη σύμπραξη των δύο λαϊκιστικών κόμματων στην κυβέρνηση. Τόσο η δεξιά Λέγκα όσο και το αριστερό Κίνημα Πέντε Αστέρων θέλουν να εκπληρώσουν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, όπως η μείωση της φορολογίας και οι προγραμματισμένες περικοπές των συντάξεων. Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων σημαίνει ουσιαστικά ότι οι επενδυτές εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά το δανεισμό προς την ιταλική κυβέρνηση.

Η Κομισιόν διαφώνησε για το πλάνο της Ρώμης για τα επόμενα χρόνια και ζήτησε στην Ιταλία να υποβάλλει νέο προσχέδιο προϋπολογισμού έως τις 13 Νοεμβρίου. Έως και αυτή την ώρα, η ιταλική κυβέρνηση τονίζει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον οικονομικό σχεδιασμό της.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε: «Θέλουμε η Ιταλία να διατηρήσει τον ρόλο της, αυτόν της σημαντικής χώρας στην ευρωζώνη, καθώς εκτός αυτής δεν έχει μέλλον η Ιταλία και δεν έχει μέλλον ούτε η Ευρώπη χωρίς την Ιταλία».

Ο Μοσκοβισί εξήγησε ότι η διαφορά στις προβλέψεις για το έλλειμμα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών προκύπτει εξαιτίας της χαμηλότερης πρόβλεψη ανάπτυξης και τις υψηλότερες εκτιμήσεις δαπανών από την Κομισιόν. «Οι εκτιμήσεις μας είναι πιο επιφυλακτικές», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider