Σε πέντε χρόνια η αποκατάσταση των μνημείων στην Παλμύρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε πέντε χρόνια η αποκατάσταση των μνημείων στην Παλμύρα

Πέντε ολόκληρα χρόνια θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των μνημείων που κατέστρεψαν οι τζιχατιστές στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, η οποία έχει ανακηρυχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Την ιστορική πόλη, ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών, είχαν καταλάβει επί 10 μήνες οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στις αρχαιότητες. Το Σάββατο, οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad βομβάρδισαν την πόλη με αποτέλεσμα να ανακτήσουν τον έλεγχό της την Κυριακή από τους τζιχαντιστές

Όπως τόνισε τη Δευτέρα ο επικεφαλής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας, «αν έχουμε την έγκριση της Unesco, θα χρειαστούν πέντε χρόνια για την αποκατάσταση των κτισμάτων που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από το ISIS».

«Έχουμε το εξειδικευμένο προσωπικό, έχουμε την τεχνογνωσία και τις μελέτες. Χρειάζεται βέβαια η έγκριση της Unesco και θα μπορούμε να αρχίσουμε τις εργασίες σε έναν χρόνο», είχε δηλώσει ο Maamoun Abdulkarim, την επομένη της ανακατάληψης της πόλης της κεντρικής Συρίας από τον συριακό στρατό.

Εκτός από το κάστρο του 8ου αιώνα που υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια των μαχών για την κατάληψη της πόλης, οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τους υπέροχους ναούς του Βήλου και του Βάαλ Σαμίν, την Αψίδα του Θριάμβου, ταφικά μνημεία καθώς και το Λιοντάρι της αλ-Λατ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider