Στην Ουάσιγκτον θα ταξιδέψει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan, προκειμένου να εγκαινιάσει ένα μεγάλο τζαμί που κόστισε στο τουρκικό κράτος 100 εκατομμύρια δολάρια και για να λάβει μέρος στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια, που κάλεσε ο Πρόεδρος Barack Obama και στην οποία δεν θα παραστούν εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ο κ. Erdogan απαίτησε όπως τον συνοδεύσει στα εγκαίνια ο Αμερικανός ηγέτης. Διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον ωστόσο, εκτιμούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα παραστεί στα εγκαίνια, διότι με τον τρόπο αυτό θα φανεί ότι νομιμοποιεί τις αντιδημοκρατικές ενέργειες του κ. Erdogan στο εσωτερικό της χώρας. Ανέφεραν επίσης ότι ο Λευκός Οίκος απέρριψε ήδη το αίτημα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών M. Cavusoglu φέρεται να είπε σε Τουρκο - Αμερικανούς ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε στον Τ. Erdogan ότι θα παραστεί στα εγκαίνια του τζαμιού.

Ωστόσο, αξιωματούχος που γνωρίζει το πρόγραμμα του προέδρου Obama δήλωσε ότι «δεν έχουμε να ανακοινώσουμε καμία συνομιλία» (εννοώντας μεταξύ του Οbama και του Erdogan). Επίσης, τόνισε, «δεν έχουμε να ανακοινώσουμε κανένα ταξίδι ή κάποια άλλη δέσμευση του Προέδρου». Ο ίδιος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι προτάθηκε στον Τούρκο πρόεδρο να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Βaiden.