Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το δίκτυο των τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το δίκτυο των τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες

Οι έρευνες για την εξάρθρωση του τζιχαντιστικού δικτύου που ευθύνεται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το Παρίσι πήραν το Σάββατο μια νέα τροπή, με την απαγγελία κατηγοριών σε έναν ύποπτο που φέρεται ότι είναι ο «τρίτος άνθρωπος», ο άνδρας με το λευκό πουκάμισο και το μαύρο καπέλο, που συμμετείχε στην επίθεση στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ.

Την ίδια ώρα, η «πορεία ενάντια στον φόβο» που επρόκειτο να γίνει την Κυριακή, αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των βελγικών αρχών για λόγους ασφαλείας. Οι αστυνομικές δυνάμεις της πρωτεύουσας του Βελγιου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τις τελευταίες ημέρες ζει στον ρυθμό των «λάθος συναγερμών» και των αστυνομικών επιχειρήσεων, είναι ήδη πολύ επιβαρυμένες ώστε να φροντίσουν και για την ασφάλεια χιλιάδων διαδηλωτών, εξήγησαν οι αρχές.

«Η ασφάλεια των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα μας», υπογράμμισαν οι οργανωτές της κινητοποίησης, αποδεχόμενοι το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών και του δημάρχου των Βρυξελλών.

Η ζωή στις Βρυξέλλες δυσκολεύεται να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της, τέσσερις ημέρες μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό. Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό των αρχών, στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 340, εκ των οποίων οι 62 παραμένουν ακόμη σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι ένας ύποπτος που συνελήφθη την Πέμπτη κατηγορείται για «τρομοκρατικές δολοφονίες». Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο το μικρό όνομά του και το αρχικό του επωνύμου του: Faycal C. Σύμφωνα όμως με βελγικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Faycal Cheffou, έναν δημοσιογράφο που είχε κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.

Το ερώτημα αν ο Faycal Cheffou είναι όντως ο "άνδρας με το καπέλο" δεν έχει απαντηθεί από επίσημες πηγές. «Είναι μια υπόθεση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Ο άνδρας με το λευκό πουκάμισο και το μαύρο καπέλο, που έσπρωχνε ένα καρότσι φορτωμένο με μια αποσκευή, έφτασε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών νωρίς το πρωί της Τρίτης μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας. Οι δύο τελευταίοι συνδέονται με τους καμικάζι των παρισινών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο άνδρας αυτός άφησε την αποσκευή του που περιείχε «τον μεγαλυτερο εκρηκτικό μηχανισμό» και έφυγε από τον χώρο. Όμως η βόμβα του δεν εξερράγη.

Οι αρχές καταζητούν άλλον έναν ύποπτο που κρατούσε ένα σακίδιο και θεάθηκε κοντά στον Ibrahim el-Bakraoui, ο οποίος ανατινάχθηκε την ίδια ώρα στον σταθμό του Μαλμπέκ. Καταζητούμενος είναι επίσης ένας άλλος Βέλγος, ο Mohammed Abrini, που πιστεύεται ότι είχε «επιμελητειακό» ρόλο στην οργάνωση.

Για να ρίξουν φως, όπως έχουν υποσχεθεί, στο τρομοκρατικό δίκτυο που φαίνεται ότι ήταν ένα και ενιαίο, οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές αναμένουν πολλά από τον Salah Abdeslam. Ο ύποπτος-κλειδί για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι συνελήφθη στις Βρυξέλλες, μετά από τέσσερις μήνες ανθρωποκυνηγητού, αλλά αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές. Η Γαλλία έχει ζητήσει την έκδοσή του, ένα ενδεχόμενο στο οποίο δεν φέρνει πλέον αντίρρηση ο ίδιος.

Στο μεταξύ, οι αρχές συνεχίζουν το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι 24 νεκροί, μεταξύ των οποίων είναι και 11 αλλοδαποί από οκτώ διαφορετικές χώρες.

Στη διάψευση της είδησης που μεταδίδεται από το πρωί του Σαββάτου, ότι κατά τον εντοπισμό του νεκρού φρουρού σε πυρηνικό εργοστάσιο στο Σαρλερουά διαπιστώθηκε ότι έχει κλαπεί η κάρτα εισόδου του στις εγκαταστάσεις προχώρησαν οι βελγικές αρχές. Η κάρτα δεν είχε κλαπεί, τονίζουν.

Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις εντοπίστηκε νεκρός ένας φρουρός των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Σαρλερουά. Όπως ανέφερε η εφημερίδα Derniere Heure το πάσο του φρουρού απενεργοποιήθηκε αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία του και η κλοπή της κάρτας εισόδου.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο φρουρός πυροβολήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ενώ έκανε βόλτα τον σκύλο του. Η ίδια εφημερίδα, την Πέμπτη είχε αναφέρει ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας αρχικά εξέταζαν τη στοχοποίηση πυρηνικών εγκαταστάσεων ωστόσο, μία σειρά συλλήψεων τους ανάγκασε να επισπεύσουν τα σχέδιά τους και να επιτεθούν στη βελγική πρωτεύουσα.

ΕΕ: Πιθανή η κυβερνοεπίθεση σε πυρηνικά εργοστάσια από τζιχαντιστές

Την ίδια ώρα, υπαρκτό θεωρεί τον κίνδυνο να αποκτήσουν οι τζιχαντιστές τον έλεγχο ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη ο συντονιστής της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Gilles de Kerchove.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισβολή των τρομοκρατών στα συστήματα ασφαλείας ευρωπαϊκών πυρηνικών εγκαταστάσεων εντός της επόμενης πενταετίας είναι ένας ορατός κίνδυνος, εκτίμηση που «ρίχνει λάδι» στη φωτιά των έντονων επικρίσεων για την ασφάλεια των βελγικών εγκαταστάσεων.

«Δεν θα εκπλαγώ εάν πριν παρέλθουν πέντε χρόνια γίνουν απόπειρες να χρησιμοποιηθεί το Ίντερνετ για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, με την απόκτηση μεταξύ άλλων του ελέγχου του κέντρου διαχείρισης ενός πυρηνικού σταθμού, ενός κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ή της αλλαγής πορείας των σιδηροδρομικών γραμμών», εκτίμησε ο de Kerchove σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique.

«Κάποια στιγμή θα υπάρξει σίγουρα κάποιος εντός του Ισλαμικού Κράτους που θα έχει διδακτορικό στην τεχνολογία πληροφοριών και θα είναι σε θέση να εισέλθει σε ένα σύστημα», προειδοποιεί ο ίδιος. «Η αυξημένη γνώση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο των βιοτεχνολογιών αποτελεί πραγματική απειλή για το μέλλον», κατέληξε.

Την Παρασκευή, η βελγική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών υπόπτων, όπως ανακοίνωσε ο Βέλγος Γενικός Εισαγγελέας. Όλοι τους θεωρείται ότι συνδέονται με σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία, που απέτρεψαν την Πέμπτη οι γαλλικές αρχές, προχωρώντας στη σύλληψη ενός ατόμου την Πέμπτη.

Δύο από τους συλληφθέντες τραυματίστηκαν στο πόδι σε δύο χωριστές αστυνομικές επιχειρήσεις, η μία στην περιοχή Φορεστ των Βρυξελλών, όπου είχε συλληφθεί προ ημερών ο νούμερο 1 ύποπτος των επιθέσεων στο Παρίσι Shala Abdeslam.

Για τον τελευταίο, η γαλλική εφημερίδα Le Monde ισχυρίζεται επικαλούμενη τα πρακτικά των ανακρίσεων ότι δεν πιέστηκε αρκετά από τις γαλλικές αρχές προκειμένου να αποκαλύψει τα σχέδια των τρομοκρατών για επικείμενες επιθέσεις και συγκεκριμένα όσα γνωρίζει για τους αδερφούς Bakraoui που ανατινάχτηκαν στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών την Τρίτη.

Παράλληλα, σε δημοσίευμά του το Σάββατο, το Reuters αναφέρει ότι το όνομα του Ibrahim el-Bakraoui, του ενός από τους βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών, είχε περιληφθεί στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία των ΗΠΑ πριν από τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι ενώ ο αδελφός του, ο Khalid, προστέθηκε στη λίστα αυτή λίγο μετά, ανέφεραν πηγές που έχουν γνώση του θέματος και τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Νωρίτερα το πρακτορείο είχε μεταδώσει ότι και τα δύο αδέλφια ήταν γνωστά στις αμερικανικές αρχές πριν από τη σύλληψη, στις 18 Μαρτίου, του Shala Abdeslam.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider