Ευρω-σύσκεψη για μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρω-σύσκεψη για μέτρα κατά της τρομοκρατίας

Έκτακτη συνεδρίαση για τη λήψη μέτρων κατά της τρομοκρατίας πραγματοποιούν το απόγευμα της Πέμπτης οι υπουργοί Εσωτερικών και Ασφαλείας της ΕΕ, με πρωτοβουλία της ολλανδικής Προεδρίας και ύστερα από προτροπή της Κομισιόν. Σκοπός της συνεδρίασης είναι να γίνει ένας γόνιμος διάλογος για την έγκαιρη λήψη μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τζιχαντιστών αλλά και προκειμένου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο βελγικό λαό.

Οι 28 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν σε λίγη ώρα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις επιπτώσεις των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξαν την Τρίτη τις Βρυξέλλες.

«Στεκόμαστε μαζί για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας, τον τρόπο ζωής μας και να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, o Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών και προεδρεύων του σημερινού συμβουλίου,Ronald Plasterk.

Σύμφωνα με το αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, στη σημερινή συνεδρίαση εκπροσωπείται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να τεθεί επί τάπητος η επίσπευση της έγκρισης μιας σειράς προτάσεων της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, που αφορούν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τον εντοπισμό των όπλων κ.ά. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι τρομοκράτες δεν θα είναι σε θέση να φέρουν τον τρόμο στην Ευρώπη. Αλλά και ότι τα κράτη-μέλη έχουν στη διάθεσή τους όλα τα μέσα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», υπογράμμισε ο Frans Timmermans.

«Είναι η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε» δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος για την ασφάλεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος καλώντας τα κράτη-μέλη να «εφαρμόσουν» την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια που υιοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην οδηγία για την τρομοκρατία και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) τα οποία εκκρεμούν.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία αναμένεται να δοθεί σήμερα στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών. «Πρέπει να συζητήσουμε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών-μελών», δήλωσε ο κ. Timmermans ενώ ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ελπίδα το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης να είναι «περισσότερη και βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών».

Ερωτηθείς κατά πόσο κινδυνεύει η ζώνη Σένγκεν, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως πρέπει να βελτιωθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ωστόσο, «η επαναφορά των εσωτερικών συνόρων δεν θα μας κάνει ασφαλέστερους ενώ ταυτόχρονα θα δυσκολέψει την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους Ευρωπαίους».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός κάλεσε την Τετάρτη ξανά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη δημιουργία μητρώου επιβατών πτήσεων (PNR), σημειώνοντας ότι το σύστημα που έχει προταθεί θα βοηθήσει στη σύλληψη υπόπτων τρομοκρατίας.

«Θα είχαμε πολύ μεγάλη πιθανότητα να συλλάβουμε αριθμό ατόμων εάν υπήρχε το PNR», ανέφερε, προσθέτοντας ότι προστατεύονται οι προσωπικές ελευθερίες, αλλά «μάς επιτρέπει να παρακολουθήσουμε και να συλλάβουμε τρομοκράτες».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε αυτό το εργαλείο, προκειμένου να ελέγχουμε στενότερα αυτούς που πρέπει να παρακολουθούμε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δείξει ότι δεσμεύεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, μαζί με το Γάλλο πρωθυπουργό, Manuel Valls, την Πέμπτη, ανέφερε ότι «η Ευρώπη εκτός από την Ενεργειακή, την Τελωνειακή και την Οικονομική Ένωση χρειάζεται και μια Ένωση Ασφάλειας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider