Οργή στις ΗΠΑ για τους χειρισμούς των βελγικών αρχών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οργή στις ΗΠΑ για τους χειρισμούς των βελγικών αρχών

Εξαγριωμένοι εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της αμερικανικής αντικατασκοπείας για τον τρόπο που χειρίζονται την τρομοκρατική απειλή οι Βρυξέλλες και την απροθυμία τους να συνεργαστούν με τις ξένες υπηρεσίες.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, λίγες ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, κορυφαίος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των ΗΠΑ ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των ερευνών.

Όταν προσπάθησε να συναντήσει τους αρμόδιους της βελγικής αστυνομίας, όμως, διαπίστωσε έλλειψη προθυμίας από την πλευρά τους, οι οποίοι επικαλούνταν φόρτο εργασίας, λέγοντας μάλιστα ότι αυτή είναι μια «κακή στιγμή» για να μιλήσουν με ξένους αξιωματούχους.

Η αποκάλυψη αυτού του γεγονότος είναι ένα μικρό μόνο δείγμα της διεθνούς αγανάκτησης εις βάρος της βελγικής αστυνομίας για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της τρομοκρατίας.

Μετά τα τελευταία χτυπήματα στο Βέλγιο, καθώς εκφράζονται ακόμη πιο έντονες υπηρεσίες ότι η τρομοκρατική απειλή του ISIS υπερβαίνει τις ικανότητες των βελγικών αρχών, οι οποίες μάλιστα δεν φαίνεται να συντονίζονται επιτυχώς με τις διεθνείς μυστικές υπηρεσίες.

Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι από τις σπασμωδικές πληροφορίες που αποκαλύπτουν οι Βρυξέλλες καθώς και από τις μεγάλες διαφορές σε λειτουργικό επίπεδο και την απροθυμία των υπηρεσιών ασφαλείας στα διάφορα κράτη να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πηγή του Reuters στις ΗΠΑ, μάλιστα, όταν οι αμερικάνοι ερευνητές προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις βελγικές αρχές, ποτέ δεν κατορθώνουν να φτάσουν στον πλέον αρμόδιο για το ζήτημα προκειμένου να μοιραστούν σχετικές πληροφορίες.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις υποδεικνύουν ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στον βελγικό τηλεοπτικό σταθμό RTBF ο Guy Rapaille, πρόεδρος της επιτροπής που εποπτεύει τις υπηρεσίες ασφάλειας και τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, ότι οι μεγάλες δυνάμεις προστατεύουν πάρα πολύ καλά την αντικατασκοπεία τους».

Όσον αφορά στις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι βελγικές αρχές προκειμένου να ενισχύσουν την ασφάλεια στη χώρα μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει μεγάλα κενά. «Συνεχίζουν να βρίσκονται πολύ πίσω από τις εξελίξεις και το τίμημα που πληρώνουν γι αυτό είναι τεράστιο», επισήμανε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Adam Schiff που είναι μέλος της Επιτροπής Αντικατασκοπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider