Στη Ρωσία ο John Kerry για την ειρήνευση στη Συρία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Ρωσία ο John Kerry για την ειρήνευση στη Συρία

Στη Ρωσία έχει μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry για μια σειρά συναντήσεων την κορυφαία ηγεσία σε μια προσπάθεια να «κλειδώσει» την εκεχειρία που βρίσκεται σε ισχύ στη Συρία από τις 27 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον και της Μόσχας.

Μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ των αντιπροσωπειών της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ο Kerry ελπίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα μπορέσει να πείσει τη Δαμασκό να υποχωρήσει. Η Ρωσία είναι στενός σύμμαχος του Σύριου προέδρου Bashar al-Assad και εκτιμάται ότι η συνδρομή της στη διατήρηση της ειρήνης στη χώρα μπορεί να είναι καθοριστική.

Στην έναρξη της συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergey Lavrov, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «πράγματι λίγοι άνθρωποι νόμιζαν ότι μια παύση των εχθροπραξιών ήταν δυνατή στη Συρία».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, εκτιμά ότι «το αποτέλεσμα των εργασιών αυτών έχει παράξει κάποια πρόοδο». Όπως δήλωσε, «υπήρξε μια εύθραυστη αλλά σημαντική μείωση της βίας. Ωστόσο ξέρουμε και οι δύο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη μείωση της βίας αυτής και τη μεγαλύτερη προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Kerry τόνισε ότι υπάρχει ελπίδα κατά τις συναντήσεις του στη Μόσχα να βρεθεί και να χαραχτεί ο δρόμος για μια κατάληξη το συντομότερο δυνατόν. Δήλωσε επίσης ότι προσβλέπει σε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Lavrov και τον Putin και τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν να συνεργάζονται «παρά τις διαφορές» και ότι ενώπιον της επιτακτικότητας του θέματος κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου.

Αυτό που διχάζει Ρωσία και ΗΠΑ είναι το θέμα της αποχώρησης του Assad, το οποίο κρίνεται καθοριστικό για τη διευθέτηση της σύγκρουσης η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 270.000 ανθρώπων και εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Αυτό που εξετάζουμε και που επί πολύ μακρόν εξετάσαμε, είναι πώς να φθάσουμε σε μια κατάσταση όπου ο Assad δεν θα έχει την εξουσία», είχε δηλώσει χθες υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος με αφορμή την επίσκεψη του John Kerry στη Μόσχα.

Ο Lavrov τόνισε: «Η συνεργασία μας για τη Συρία, η επιμονή μας επέτρεψε να επιτύχουμε γιατί εργαστήκαμε διαμορφώνοντας μια ισορροπία συμφερόντων, όχι μόνο αυτών της Μόσχας και της Ουάσινγκτον αλλά και όλων των εμπλεκομένων πλευρών στη Συρία και εκτός της χώρας αυτής».

Για την Ουάσινγκτον, η αποχώρηση του σύρου προέδρου είναι προϋπόθεση ώστε οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό τον απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα στη Γενεύη να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Αλλά για το Κρεμλίνο, μόνο οι Σύροι ψηφοφόροι δικαιούνται να αποφασίσουν για την τύχη του Assad.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Putin στο Κρεμλίνο αργότερα την Πέμπτη. Η επίσκεψη αποφασίστηκε στον απόηχο της μερικής αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, που ανακοινώθηκε στις 14 Μαρτίου από τον Vladimir Putin, και έχει στόχο την ενίσχυση του διαλόγου με τη Μόσχα για τη Συρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider