ΟΗΕ-ΕΕ: Χωρίς λύση στη Συρία δεν μπορεί να χτυπηθεί η τρομοκρατία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΗΕ-ΕΕ: Χωρίς λύση στη Συρία δεν μπορεί να χτυπηθεί η τρομοκρατία

Οι Σύροι διαπραγματευτές στη Γενεύη οφείλουν να αντιληφθούν πως δεν θα υπάρξει καμιά πρόοδος στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα εάν δεν βρεθεί προηγουμένως μια αξιόπιστη πολιτική λύση στη συριακή σύρραξη, αναφέρουν Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μήνυμα προφανώς απευθύνεται στη συριακή κυβέρνηση η οποία τονίζει διαρκώς πως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να τεθεί στο τραπέζι πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για την πολιτική μετάβαση.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση Staffan de Mistura και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Federica Mogherini τόνισαν πως αυτοί που διαμαρτύρονται σχετικά με την τρομοκρατία οφείλουν να συμβάλουν στον τερματισμό της κρίσης στη Συρία.

Νωρίτερα, ο Βashar Jaafari, ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, είπε πως η Mogerini κάλεσε την κυβέρνησή του να συμμετάσχει με θετικό τρόπο στις συνομιλίες και υποστήριξε ότι ξεπεράστηκαν προστριβές σε διπλωματικό επίπεδο.

Η Mogerini επέδωσε «μια επιστολή υποστήριξης στο διάλογο μεταξύ των Σύρων», είπε ο Jaafari στους δημοσιογράφους. «Ήλθε να μας υποστηρίξει ώστε να εμπλακούμε θετικά στις συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τερματισμό της συριακής κρίσης», πρόσθεσε μετά τη συνάντηση που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Federica Mogerini είχε συνάντηση και με τον επικεφαλής συντονιστή της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της αντιπολίτευσης, Riad Hijab

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο de Mistura επεξεργάζεται ένα κείμενο που θα συνθέτει τα σημεία όπου υπήρξε συμφωνία στον τρέχοντα γύρο των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό ενδέχεται να μην περιέχει καμιά αναφορά στο ευαίσθητο ζήτημα της μεταβίβασης της εξουσίας.

Το κείμενο αυτό ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Πέμπτη.

Οι συναντήσεις της Mogerini με τις αντίπαλες πλευρές συνέπεσαν με τις συναντήσεις στο ανώτατο επίπεδο στη Μόσχα ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider