Pitella: Η επανένωση της Κύπρου επιτυχία για όλη την Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Pitella: Η επανένωση της Κύπρου επιτυχία για όλη την Ευρώπη

Η τρομοκρατία, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή της, η προσφυγική κρίση, μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την Τουρκία, καθώς και το Κυπριακό συζητήθηκαν στη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, με τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Gianni Pitella, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε σχέση με τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, ο κ. Pitella ανέφερε ότι συμφώνησαν με τον κ. Ομήρου ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, χρειαζόμαστε πιο πολλή και πιο βαθιά συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών στην Ευρώπη και περισσότερη συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών και κυβερνήσεων». Διαφορετικά, είπε, δεν θα μπορέσουμε να πατάξουμε αυτό το φαινόμενο.

Για το Κυπριακό ο κ. Pitella εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί να εξευρεθεί λύση, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. «Μια επανένωση της Κύπρου θα είναι μεγάλη επιτυχία για την ΕΕ», τόνισε ο κ. Pitella.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι η λύση «θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή» και προσέθεσε ότι σαφέστατη θέση του Gianni Pitella και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπως αυτή εκφράστηκε στη συνάντησή τους, είναι ότι «η λύση θα πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε ειδικότερα στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών.

Αναφερόμενος στα τρομοκρατικά χτυπήματα χθες στις Βρυξέλλες, κ. Ομήρου είπε ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ.Pitella συζήτησαν «το θέμα της λήψης πρόσθετων μέτρων ασφάλειας και μιας συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που αποφασίζονται». Πρέπει, σημείωσε, «να εγκαταλειφθούν οι εγωισμοί, πρέπει να εγκαταλειφθούν οι εθνικισμοί, οι στενές αντιλήψεις των κρατών-μελών και να προχωρήσουμε σε κοινές αποφάσεις που θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας στην Ευρώπη αλλά και προάσπισης του τρόπου ζωής μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider