Άμεσες οι αντιδράσεις των ξένων κυβερνήσεων στις επιθέσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άμεσες οι αντιδράσεις των ξένων κυβερνήσεων στις επιθέσεις

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Barack Obama συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την υποστήριξή του μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους.

«Ο πρόεδρος επαναβεβαίωσε την απαρασάλευτη υποστήριξη των ΗΠΑ στο Βέλγιο και προσέφερε κάθε απαραίτητη υποστήριξη στην έρευνα για αυτές τις επιθέσεις και την προσαγωγή των υπεύθυνων ενώπιον της δικαιοσύνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εμφάνισής του στην Αβάνα—όπου πραγματοποιεί μια ιστορική επίσημη επίσκεψη—κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να ηττηθεί η τρομοκρατία, τονίζοντας ότι οι σκέψεις και οι προσευχές των Αμερικανών κατευθύνονται στα θύματα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να αγωνιστούμε μαζί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής ή πίστης, εναντίον της μάστιγας της τρομοκρατίας», είπε ο Barack Obama σε δημόσια εμφάνισή του στην πρωτεύουσα της Κούβας. «Μπορούμε (να επικρατήσουμε) και θα επικρατήσουμε έναντι αυτών οι οποίοι απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους τρομοκράτες να νικήσουν», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα τις επιθέσεις των Βρυξελλών. «Αντιμετωπίζουμε μία πολύ συγκεκριμένη τρομοκρατική απειλή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε ο Cameron απευθύνοντας έκκληση για αλληλεγγύη ενώ χαρακτήρισε τη μέρα ως «ημέρα συμπόνοιας, συλλυπητηρίων και ενίσχυσης της δικής μας ασφάλειας».

Ευρωπαϊκή χαρακτήρισε την επίθεση ο γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande εκτιμώντας πως μέσω των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, που προκάλεσαν τουλάχιστον 26 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς, χτυπήθεκε όλη η Ευρώπη. Στις δηλώσεις του Γάλλος Πρόεδρος διευκρίνισε πως η Ευρώπη πρέπει να κάνει «τις απαραίτητες διευθετήσεις απέναντι στη βαρύτητα της απειλής» υπογραμμίζοντας πως «η Γαλλία, η οποία δέχθηκε η ίδια επίθεση τον περασμένο Ιανουάριο και Νοέμβριο, κάνει ό,τι της αναλογεί».

Διευκρίνισε μάλιστα πως η Γαλλία «θα συνεχίσει με αδυσώπητο τρόπο τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τόσο στο διεθνές όσο και στο εσωτερικό επίπεδο».

Την άποψη πως η Ευρώπη πρέπει «να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον συντονισμό και τη μάχη» κατά της τρομοκρατίας, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Bernard Cazeneuve, έπειτα από την Έκτακτη Σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος Hollande. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο και απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Manuel Valls.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault ανέφερε πως, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον βέλγο ομόλογό του Didier Reynders, «υπογράμμισε την επιτακτικότητα ενός ακόμη μεγαλύτερου συντονισμού της δράσης μας στον τομέα της μάχης κατά της τρομοκρατίας».

από πλευράς του και ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maizière δήλωσε πως οι σημερινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες φαίνεται πως δεν είχαν στόχο μόνο το Βέλγιο, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελευθερίες της. «Φαίνεται πως οι σαφείς στόχοι των επιθέσεων –ένα διεθνές αεροδρόμιο, ένας σταθμός του μετρό κοντά στους θεσμούς της ΕΕ– δείχνουν πως αυτή η τρομοκρατική επίθεση δεν έχει στόχο αποκλειστικά το Βέλγιο, αλλά στρέφεται εναντίον της ελευθερίας μας, της ελεύθερης κυκλοφορίας, της κινητικότητας και οποιουδήποτε στην ΕΕ», συμπλήρωσε ο de Maiziere σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk καταδίκασε τις σημερινές «τρομοκρατικές επιθέσεις» στις Βρυξέλλες.

«Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη», δήλωσε παράλληλα η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Federica Mogherini.

Παράλληλα, ο διευθυντής της γερμανικής καγκελαρίας και υπουργός ειδικών υποθέσεων Peter Altmaier, ανήρτησε το ακόλουθο tweet: «Αδιανόητο. Οι τρομοκράτες δεν επιτρέπεται να νικήσουν! Οι αξίες της Ευρώπης είναι ισχυρότερες από το μίσος και τη βία! Κάθε αλληλεγγύη στις Βρυξέλλες και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Άμεση ήταν η αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των τραγικών επιθέσεων.

«Είμαι συγκλονισμένος και ανήσυχος από τα γεγονότα στις Βρυξέλλες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε», έγραψε ο Cameron στον λογαριασμό του στο Twitter, προσθέτοντας πως θα προεδρεύσει μιας συνάντησης της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων COBRA.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο» και «απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών», δήλωσε παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι αποφασίστηκε να αναπτυχθούν 1.600 επιπλέον αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα και στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός Stefan Lofven δήλωσε πως οι εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες συνιστούν «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης».

«Είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής Ευρώπης. Δεν θα δεχθούμε ποτέ τρομοκράτες να επιτίθενται στις ανοικτές κοινωνίες μας», έγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων TT ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Δανός ομόλογός του Lars Loke Rasmussen κατήγγειλε στο Twitter μια «απεχθή επίθεση». «Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Είμαστε στο πλευρό των Βρυξελλών», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider