Bloomberg: Μετ’ εμποδίων το προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Μετ’ εμποδίων το προσχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Το δύσκολο έργο της κατάρτισης ενός προσχεδίου που θα διασφαλίζει τον έλεγχο της ροής των προσφύγων χωρίς όμως αυτοί να συσσωρεύονται στην Ελλάδα και χωρίς να στερούνται των νομικών δικαιωμάτων τους βάσει Διεθνούς Δικαίου έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προκειμένου να το καταθέσουν στην τουρκική πλευρά την Παρασκευή.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το οποίο έχει στην κατοχή του το προσχέδιο, το προσχέδιο που έχει καταρτιστεί κάθε άλλο παρά παραβλέπει την πρόταση της καγκελαρίου Merkel για άμεση επιστροφή των άτυπων μεταναστών που μετέβησαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Στην Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπους επίσπευσης των διαδικασιών για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα, προκειμένου όσοι απορρίπτονται να επαναπροωθούνται στην Τουρκία και όσοι πρόσφυγες βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής στην Τουρκία να μετεγκαθίστανται στην Ευρώπη μέσω επίσημου καναλιού, έως το ύψος των 72.000 ατόμων.

Η στρατηγική που έχουν καταστρώσει τα ευρωπαϊκά κράτη περιλαμβάνει κάποια δέλεαρ, όπως το πρόσθετο κονδύλι 3 δισ. ευρώ για την κατασκευή υποδομών για τους πρόσφυγες, η επίσπευση των ενταξιακών διαδικασιών και η άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Οι νομικοί περιορισμοί

Οι προτάσεις για «ημιαυτόματη» επιστροφή των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, οι οποίες κατατέθηκαν στην προηγούμενη σύνοδο, παραλείπονται από το τωρινό προσχέδιο, μετά τις ανησυχίες περί καταπάτησης των διεθνών συνθηκών περί ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο.

Το ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσο οι δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν ήδη συρρικνωθεί σημαντικά μετά από πέντε χρόνια κρίσης, θα αντεπεξέλθουν στην αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου για 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στη χώρα, μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού. Η ελληνική πλευρά ανησυχεί ότι θα καταλήξει εν μέρει καταφύγιο και εν μέρει δικαστήριο για τις χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών που δεν θα σταλούν πίσω στην Τουρκία.

Τα προβλήματα της Merkel

Η Γερμανίδα καγκελάριος δίνει μια άνιση μάχη για να διατηρηθούν ανοιχτά τα ευρωπαϊκά σύνορα και η θέση της έχει επιδεινωθεί περαιτέρω μετά την πτώση των ποσοστών της σε τρία γερμανικά κρατίδια μετά τις πρόσφατες εκλογές.

Εν τω μεταξύ, στις θυσίες της Merkel και το υπέρογκο τίμημα που ζητά η Τουρκία έρχονται να προστεθούν οι χρόνιες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Λευκωσία, με τη δεύτερη να προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εάν η δεύτερη δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν θα ανοίξουν τόσο εύκολα για τους Τούρκους

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμμένουν στη θέση τους ότι για να επιτραπεί η ελεύθερη είσοδος –χωρίς βίζα– των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ, θα πρέπει η χώρα να πληροί και τις 72 προϋποθέσεις που έχει ορίσει, μεταξύ των οποίων και η έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων έως τα τέλη Απριλίου. Μέχρι στιγμής, πάντως, η Τουρκία έχει εκπληρώσει μόνο 19 από τους στόχους, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η ρήτρα της ΕΕ για τη βίζα εντάσσεται στα μέτρα που έχει λάβει η Κομισιόν κατά της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας. Για να προχωρήσει η διαδικασία της ελεύθερης εισόδου, θα πρέπει να λάβει πρώτα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider