Την αναγκαιότητα επίτευξης συμφωνίας που θα απολαμβάνει την αποδοχή και των 28 κρατών μελών υπογραμμίζει ο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, στην πρόσκληση που απέστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Όπως επισημαίνει, ο κατάλογος των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν πριν να γίνει εφικτή μια συμφωνία είναι μακρύς, ενώ ως προτεραιότητα θέτει να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις θα σέβονται τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το διεθνές δίκαιο.

Επίσης, σημειώνει πως πρέπει να εξεταστεί το πως θα αποτραπεί η εμφάνιση νέων μεταναστευτικών διαδρομών, χερσαίων και θαλάσσιων από την Τουρκία στην Ευρώπη καθώς και οι τρόποι με τους οποίους θα στηριχθεί η Ελλάδα στην πρακτική εφαρμογή του νέου μηχανισμού επιστροφών, «μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το Άσυλο και εάν είναι απαραίτητο μέσω βοήθειας απευθείας από τα κράτη μέλη».

Μια άλλη προτεραιότητα, αναφέρει, είναι η επιτάχυνση της εκταμίευσης των αρχικών 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία, καθώς και οι δυνατότητες εθελοντικής επανεγκατάστασης προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή διαδικασία και σε συνέχεια των επαφών του σε Λευκωσία και Άγκυρα, ο Ντ. Τουσκ εκφράζει την πεποίθηση ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος έτσι ώστε η γενικότερη διαδικασία της αναζωογόνησης των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τη μετανάστευση, να αποτελέσει ευκαιρία για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. «Μόνο αν αυτό καταστεί δυνατό, μπορούμε να προχωρήσουμε», αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.