Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε πριν από λίγα λεπτά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον άγνωστο στο ευρύ κοινό καθηγητή νομικής Τζουζέπε Κόντε, που προτάθηκε τόσο από το Κίνημα Πέντε Αστέρων όσο και από τη Λέγκα του Βορρά.

Ο Ματαρέλα φέρεται να «χτένισε» νωρίτερα το βιογραφικό του υποψήφιου πρωθυπουργού στον απόηχο δημοσιευμάτων ιταλικών ΜΜΕ, που αμφισβητούσαν το περιεχόμενο του βιογραφικού του Κόντε, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν μεταπτυχιακά και έρευνες του στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και τη Βιέννη. 

Κατά τη λήξη της συνάντησής του με τον Ματταρέλλα, μετά από συνομιλία που διήρκεσε μια ώρα και πενήντα λεπτά, ο Τζουζέπε Κόντε, μεταξύ των άλλων, δήλωσε:

«Δέχθηκα με την προβλεπόμενη επιφύλαξη την εντολή του προέδρου. Το πρόγραμμά μου θα βασίζεται στις συμφωνίες των πολιτικών δυνάμεων που με στηρίζουν. Με τον Ιταλό πρόεδρο μιλήσαμε για την κρίσιμη φάση που διανύουμε και γνωρίζω ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή τοποθέτηση της χώρας μας.

Θα ασχοληθούμε με τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, για το δικαίωμα του ασύλου και για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Θα κάνω ότι δύναμαι υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

Η χώρα μας αναμένει μια νέα κυβέρνηση και απαντήσεις. Θα είναι η κυβέρνηση της αλλαγής. Το πολιτικό συμβόλαιο στο οποίο βασίζεται εκπροσωπεί τα αιτήματα αλλαγής των πολιτών. Θα αποτελέσουν και τη βάση της κυβερνητικής δράσης, με σεβασμό στις δικαιοδοσίες που μου δίδει το Σύνταγμα. Θα είναι μια κυβέρνηση υπέρ των πολιτών και του συμφέροντός τους.

Ως δικηγόρος υπερασπίστηκα πολλούς πολίτες. Τώρα θα υπερασπισθώ τα συμφέροντα των Ιταλών, στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Θα είμαι ένας συνήγορος υπεράσπισης του ιταλικού λαού.

Τις επόμενες ημέρες θα επιστρέψω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λύσω την επιφύλαξη με την οποία δέχθηκα την εντολή, και να του προτείνω, σε περίπτωση θετικής έκβασης, όπως ελπίζω, τα ονόματα για τη λίστα των υπουργών. Δεν βλέπω την ώρα να αρχίσω να εργάζομαι».

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει όλα τα πολιτικά κόμματα (παρ΄ όλο που προτάθηκε μόνον από τα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα) αύριο, Πέμπτη, και να επιστρέψει -πιθανώς αύριο βράδυ ή μεθαύριο- στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την λίστα των προτεινόμενων υπουργών του.

Το όνομα του νέου πρωθυπουργού, δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, διά στόματος ντι Μάιο, μετά τη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον πρόεδρο της Ιταλίας.

Ο Τζουσέπε Κόντε μετέβη στο μέγαρο Κυρηνάλιο στις 5:30 το απόγευμα ώρα Ιταλίας, ενώ σύμφωνα με όσα διαρρέουν ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα συνομίλησε νωρίτερα το πρωί με τους αρχηγούς των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, οι οποίοι φέρονται να του επανέλαβαν ότι ο Κόντε συνεχίζει να είναι ο υποψήφιός τους για την πρωθυπουργία.