Ο Πέτερ Μάντσεν, κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Σουηδής δημοσιογράφουΚιμ Βαλ, υποστήριξε σήμερα, ενώπιον του δικαστηρίου της Κοπεγχάγης ότι διαμέλισε το πτώμα της χρησιμοποιώντας «ότι έβρισκε μπροστά του» ενώ σε ερώτηση του εισαγγελέα, χαρακτήρισε «σύμπτωση» ότι λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τη Βαλ, είχε κάνει αναζήτηση στο Διαδίκτυο με λέξεις κλειδιά όπως «γυναίκα» και «αποκεφαλισμός».

«Ήταν τρομακτικό, δεν θέλω να πω περισσότερα. Ήταν κάτι τρομακτικό» είπε ο Μάντσεν, περιγράφοντας τον τρόπο που διαμέλισε το πτώμα της δημοσιογράφου στο μπάνιο του υποβρυχίου.

Ο 47χρονος Μάντσεν υποστήριξε, στην έναρξη της δίκης στις 8 Μαρτίου ότι η νεαρή γυναίκα απεβίωσε έχοντας εισπνεύσει τοξικά αέρια που απελευθερώθηκαν έπειτα από μια απότομη αποσυμπίεση του θαλάμου.

Συλληφθείς την 11η Αυγούστου, ενώ το υποβρύχιό του ήταν έτοιμο να βυθιστεί, ο Πέτερ Μάντσεν παραδέχθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι αποκεφάλισε, τεμάχισε και πέταξε στη θάλασσα τη σορό της δημοσιογράφου μετά τον θάνατό της από ατύχημα. Αρνείται όμως ότι την κακοποίησε σεξουαλικά, τη βίασε και τη σκότωσε, όπως τον κατηγορούν οι εισαγγελικές αρχές.

Προς το παρόν ούτε οι εξηγήσεις του ούτε η νεκροψία νεκροτομή δεν έχουν επιτρέψει στο να καθοριστούν τα αίτια και οι συνθήκες του θανάτου του θύματος.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν πολλά βίντεο με βίαιο περιεχόμενο, τα οποία βρήκαν οι αρχές στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του Πέτερ Μάντσεν. Τα βίντεο, ανάμεσά τους δύο με κινούμενα σχέδια, έδειχναν γυναίκες βάναυσα κακοποιημένες, πολλές κατά τη διάρκεια ερωτικών περιπτύξεων. Ο Μάντσεν, που φαίνεται να τράβηξε τις βίαιες ερωτικές συνευρέσεις με μια κάμερα GoPro, αρνήθηκε να παρακολουθήσει τα βίντεο κατά την προβολή τους. Οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι στον σκληρό δίσκο είχαν πρόσβαση και μέλη του προσωπικού του ατελιέ του. Ένας φωτογράφος που έχει πάθος για τις σεξουαλικές σκηνές με βία, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, είχε δανειστεί τον υπολογιστή του.

Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν βίντεο με αποκεφαλισμούς. Ο Μάντσεν ομολόγησε ότι τα είδε. «Έψαχνα για αυτού του είδους τα πράγματα για συναισθηματικούς λόγους κι όχι για ερωτικούς λόγους» υποστήριξε.

Ο εισαγγελέας τον ρώτησε για ένα SMS με απειλητικό περιεχόμενο που έστειλε σε μία γυναίκα την 4η Αυγούστου. Η απάντηση του Πέτερ Μάντσεν ήταν ότι επρόκειτο για ένα παιχνίδι μεταξύ τους.

Από αύριο αναμένονται οι καταθέσεις 37 ειδικών και μαρτύρων, οι περισσότεροι εκ των οποίων κλήθηκαν από την κατηγορούσα αρχή.

Η ψυχιατρική έκθεση, την οποία έχει καταθέσει ενώπιον του δικαστηρίου η εισαγγελία, περιγράφει έναν άνθρωπο «πολυμορφικά διεστραμμένο και άτομο με αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά» με «ψυχοπαθητικές τάσεις».

Οι μάρτυρες, μεταξύ αυτών πρώην σύντροφοι του κατηγορούμενο, αναμένεται να υποστηρίξουν αυτή τη θέση, κάνοντας λόγο για σεξουαλικές διαστροφές και σαδομαζοχιστικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια των οποίων ο Μάντσεν επιδιδόταν σε προσομοιώσεις στραγγαλισμού.

Ο Πέτερ Μάντσεν αναμένεται να καταθέσει εκ νέου την 28η Μαρτίου. Η απόφαση αναμένεται την 25η Απριλίου, με την εισαγγελία να έχει ζητήσει να του επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.