Την δική της εκδοχή για την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, θέλει να μεταφέρει η Μόσχα στους πρεσβευτές όλων των ξένων χωρών, τους οποίους καλεί σε συνάντηση την Τετάρτη 21 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση της συνάντησης ήρθε δια στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία επεσήμανε ότι, εξαιτίας της στάσης του Λονδίνου, κανείς μέχρι στιγμής δεν γνωρίζει με ποια ουσία δηλητηριάστηκε ο Σκριπάλ.

«Βασικό θέμα της συνάντησης είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη δήλωση της Μεγάλης Βρετανίας για την χρήση δηλητηριωδών ουσιών στο έδαφος της» δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι σκοπός της συνάντησης είναι «να φθάσει η ρωσική άποψη στους επίσημους εκπροσώπους των ξένων χωρών, να δοθούν απαντήσεις σε ενδεχόμενα ερωτήματα, καθώς και να κοινοποιηθούν ζητήματα εκ μέρους της ρωσικής πλευράς».

«Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι στον Τύπο παρουσιάζεται ένας μεγάλος αριθμός απόψεων, εκτιμήσεων και «απομνημονευμάτων» ειδημόνων του θέματος αυτού», είπε η Ζαχάροβα, και σημείωσε ότι «η επίσημη ρωσική άποψη στο θέμα αυτό παρουσιάσθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ, στον ΟΑΧΟ και άλλου. «Δυστυχώς –συνέχισε– μέχρι σήμερα, παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις μας προς το Λονδίνο, κανείς δεν γνωρίζει, ποια συγκεκριμένη ουσία χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι».

«Επομένως –κατέληξε η Ζαχάροβα– όλες οι υποθέσεις που γίνονται, το μόνο που κάνουν είναι να στρέφουν την προσοχή από το κύριο θέμα που είναι η άρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να παρουσιάσει στη Ρωσία τα οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία, εκτός από το να εκστομίζει κατηγορίες με αναιδή τρόπο».