«Ψυχρός Πόλεμος» για την ΑΟΖ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ψυχρός Πόλεμος» για την ΑΟΖ

Άγκυρα και Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να απειλούν και να απαιτούν συνεκμετάλλευση της ΑΟΖ, παρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς παρεμβάσεις.

Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, απειλεί ότι η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το πολεμικό ναυτικό της προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ. Ο κ. Ναμί αναφέρει ότι η ένταση μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν οι Ελληνοκύπριοι αποδεχθούν συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού.

Υπογραμμίζει, πάντως, πως η οικονομική συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μπορεί να οδηγήσει στη λύση του πολιτικού προβλήματος. Εντούτοις, στην ερώτηση αν η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει και να εμποδίσει τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, τη γεώτρηση του οποίου θα αναλάβει η Exxon Mobil απάντησε ότι «θα μπορούσε να συμβεί».

Σε ερώτηση «όταν αναφέρεστε σε διάλογο με τους Τουρκοκύπριους εννοείτε συνδιαχείρηση των όποιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, απάντησε: «Ναι, από το άλφα ως το ωμέγα. Να λαμβάνουμε από κοινού αποφάσεις σχετικά με το ποιος δραστηριοποιείται (σ.σ. στην ΑΟΖ), πότε και πώς».

Κάλεσμα για πολεμική ετοιμότητα από Ερντογάν

Μήνυμα να βρίσκονται σε ετοιμότητα, για το ενδεχόμενο επιστράτευσης, απέστειλε στους Τούρκους o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια ομιλιών στις πόλεις Καχραμανμαράς και Οσμάνιγιε, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να δήλωσε τα εξής:
«Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση. Είμαστε στις παραμονές μιας νέας αντίστασης. Θα έχουμε θερμό καλοκαίρι. Μετά τις συσκέψεις που κάνουμε με τη στρατιωτική ηγεσία και αν κληθεί ο λαός με φύλλα πορείας, ο λαός θα σπεύσει, με πρώτο εμένα».

Hurriyet: Προβοκάτσια της Κύπρου στην ΑΟΖ

Για οργανωμένο σχέδιο της Κύπρου κάνει λόγο την Κυριακή η εφημερίδα Hurriyet, αναφερόμενη στην προσπάθεια προσέγγισης της περιοχής που είναι σχεδιασμένη η γεώτρηση στο οικόπεδο 3 από το γεωτρύπανο της ΕΝΙ.

Η εφημερίδα αναφέρει στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της ότι «πρόκειται για προβοκάτσια των Ελληνοκυπρίων για να πάνε το θέμα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ», η οποία έγινε την Παρασκευή. Τελικά το γεωτρύπανο δεν μπόρεσε να προσεγγίσει την περιοχή, καθώς πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τις κινήσεις του.

Η Hurriyet επικαλείται μάλιστα δημοσίευμα της εφημερίδας της Κύπρου Φιλελεύθερος, σύμφωνα με το οποίο, όπως υποστηρίζει, ο κ. Αναστασιάδης πληροφόρησε τους άλλους κύπριους πολιτικούς αρχηγούς για το σχέδιο μία ημέρα πριν.

«Ο ελληνοκύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στο ιταλό καπετάνιο Μαρσέλο Ζίνια που έβαλε ρότα στα τουρκικά πολεμικά πλοία. Ευχαριστήριο μήνυμα απέστειλε και ο διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Κώστας Φυτιρής, ενώ ο ελληνοκύπριος ηγέτης Αναστασιάδης αξιοποίησε το περιστατικό στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες» σημειώνεται. Το γεωτρύπανο, προσθέτει ο αρθρογράφος, έχει αγκυροβολήσει στη Λεμεσό και από εκεί θα πλεύσει για το Μαρόκο.

«Το θέμα της γεώτρησης δεν έχει κλείσει» διαβεβαίωναν πάντως το βράδυ της Παρασκευή διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου. Παρά την ανανέωση της τουρκικής NΑVTEX οι διπλωματικές πηγές έκαναν μάλιστα λόγο για «Σχέδιο Β» ζητώντας «υπομονή μέχρι τέλος της εβδομάδας».

Οι διάλογοι από το θερμό επεισόδιο στην ΑΟΖ

το πρακτορείο Ντογάν δημοσιεύει τον διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του κυβερνήτη τουρκικού πολεμικού πλοίου, το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, που παρεμπόδισε το ιταλικό σκάφος να προσεγγίσει στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν, επικαλείται διπλωματικές πηγές της γειτονικής χώρας, οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα «οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/κ στην περιοχή». Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γεωτρύπανο παρ' ολίγο να συγκρουστεί με το τουρκικό πολεμικό.

Όπως αναφέρει, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000, προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους, ο οποίος διά του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».

Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας». Ο κυβερνήτης του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».

Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ, για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο η ιταλική φρεγάτα, «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider