Παγκόσμιο «κραχ» από έναν πόλεμο ΗΠΑ - Β. Κορέας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκόσμιο «κραχ» από έναν πόλεμο ΗΠΑ - Β. Κορέας

Ολέθρια αποτελέσματα με εκατομμύρια νεκρούς και τεράστιο κόστος στην παγκόσμια οικονομία θα είχε μία πιθανή επίθεση των ΗΠΑ στην Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Foreign Policy η στρατηγική του «χειρουργικού χτυπήματος» θα είχε ως πιθανότερη κατάληξη την γενίκευση της σύρραξης με επιπτώσεις χειρότερες και από αυτές του Βιετνάμ.

Οι Αμερικανοί όντες αντιμέτωποι με τις συνεχώς αυξανόμενες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, έχουν αρχίσει να εξετάζουν την πιθανότητα ενός περιορισμένου και προληπτικού χτυπήματος κατά της Βόρειας Κορέας, το οποίο θα μπορούσε να την αποτρέψει από περαιτέρω δοκιμές και εν ολίγοις να αποφευχθεί ένας πόλεμος.

Μία πιθανή στρατηγική προσέγγιση θα ήταν η τακτική της «ματωμένης μύτης», κατά την οποία ένα χτύπημα θα προκαλούσε τόσο ισχυρό σοκ στον εχθρό που θα τον παρέλυε. Σε αυτήν την προσέγγιση, ο σχεδιασμός των ΗΠΑ θα μπορούσε να ήταν η καταστροφή μίας βάσης εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων της Β. Κορέας, επιχειρώντας μία επίδειξη ισχύος. Κάποιοι το προχωρούν ακόμη πιο πολύ κάνοντας λόγο για αεροπορική και πυραυλική επίθεση ενάντια σε όλες τις πυραυλικές βάσεις της χώρας.

Ο στόχος αυτής της «περιορισμένης» επίθεσης θα ήταν αρκετά απλός: να αποδείξουν οι ΗΠΑ στην Πιονγιανγκ ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να διεξάγει δοκιμές χωρίς να διακινδυνεύσει μια απάντηση από την πλευρά τους.

Οι υποστηρικτές αυτής της προσέγγισης υποθέτουν ότι οι μαζικές συμβατικές και πυρηνικές ικανότητες των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον ανώτατο ηγέτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, να διακινδυνεύσει να αντιδράσει, καθώς μια τέτοια κλιμάκωση θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας του. Επίσης υποστηρίζουν ότι διαβεβαιώνοντας την Πιονγιάνγκ ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος αλλά δεν θα δεχθούν ποτέ πυρηνικές απειλές από τη Βόρεια Κορέα, η Ουάσινγκτον μπορεί να πείσει τον Κιμ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος προς τα εμπρός.

Είναι ωστόσο αρκετά απίθανο ένα τέτοιο χτύπημα από τις ΗΠΑ να λειτουργήσει όπως έχει προγραμματιστεί. Δεν θα είχε καμία εγγύηση ότι θα κατέστρεφε επιτυχώς τις πυραυλικές βάσεις της Βόρειας Κορέας και ο Κιμ ίσως αισθανόταν υποχρεωμένος να απαντήσει ακόμη και σε μια περιορισμένη επίθεση. Οποιοδήποτε λοιπόν χτύπημα συνεπώς θα μπορούσε να προκαλέσει το ξέσπασμα ενός γενικευμένου πολέμου στην κορεατική χερσόνησο που θα έθετε σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές και τελικά θα μείωνε την ισχύ και την επιρροή των ΗΠΑ σε Ασία και Ειρηνικό.

Μια πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας του Κογκρέσου εκτιμά ότι μόνο την πρώτη μέρα της σύρραξης θα πέθαναν από 30.000 έως 300.000 άνθρωποι ακόμα και αν η Πιονγκιάνγκ απέφευγε να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, σενάριο αρκετά απίθανο. Σύμφωνα με πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα κυβερνητικά έγγραφα των ΗΠΑ, το 1994 το Πεντάγωνο εκτιμούσε ότι ένας πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο θα σκότωνε ή θα τραυμάτιζε 52.000 Αμερικανούς υπηκόους και πάνω από 490.000 στρατιώτες της Νότιας Κορέας σε μόλις τρεις μήνες μάχης. 24 χρόνια μετά και δεδομένης της τεράστιας προόδου στην ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής στη Β. Κορέα, είναι βέβαιο ότι αυτοί οι αριθμοί έχουν αυξηθεί και ένας πόλεμος θα κοστίσει εκατομμύρια ζωές.

Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να παραιτηθεί από αυτές τις προετοιμασίες για να διατηρήσει το στοιχείο της έκπληξης, επιτιθέμενη στη Β. Κορέα σε ανύποπτο χρόνο. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχουν 100.000 έως 500.000 Αμερικανοί πολίτες που ζουν στη Νότια Κορέα -και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι στην Ιαπωνία- κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων πολιτών. Επιπλέον, η πραγματοποίηση μιας επίθεσης χωρίς να παρασχεθεί στην Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία επαρκής χρόνος προετοιμασίας θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά σε αυτές τις κρίσιμες συμμαχίες των ΗΠΑ.

Πέρα από το ανθρώπινο κόστος, ένας πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο θα ήταν καταστροφικός για την παγκόσμια οικονομία. Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Είναι ο πρώτος, ο τέταρτος και ο έκτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, αποδίδοντας έσοδα πάνω από 880 δισ. δολάρια μόνο το 2016. Ένας πόλεμος θα υποβαθμίσει το εμπόριο και τις επενδύσεις στην περιοχή και θα αποτελούσε οικονομική καταστροφή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider