Συμφωνίες 17 δισ. ευρώ με την Ιταλία «κλείνει» το Ιράν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνίες 17 δισ. ευρώ με την Ιταλία «κλείνει» το Ιράν

Συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ υπογράφουν το απόγευμα της Δευτέρας Ιταλία και Ιράν, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Ρώμη του Ιρανού προέδρου Hassan Rouhani.

Ο Ιρανός πρόεδρος συναντάται με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella, ενώ στις επτά το βράδυ πρόκειται να έχει συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi. Αύριο θα γίνει δεκτός στο Βατικανό από τον πάπα Φραγκίσκο.

«Προσγειώθηκα στην Ρώμη πριν μια ώρα. Αναμένω να ενισχύσω τις διμερείς σχέσεις και να εξερευνήσω τις δυνατότητες», έγραψε στο Twitter αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Τσαμπίνο της ιταλικής πρωτεύουσας ο Ιρανός πρόεδρος.

Οι οικονομικές συμφωνίες που υπογράφονται σήμερα ανάμεσα στο Ιράν και την Ιταλία συμπεριλαμβάνουν, σύμφωνα με πηγές στην ιταλική κυβέρνηση, τη συνεργασία στο τομέα κατασκευής πλοίων, με τα ναυπηγεία Fincantieri, του χάλυβα, με την εταιρία Danieli, και του φυσικού αερίου, με την εταιρία Saipem.

Παράλληλα, ο Rouhani θα συναντηθεί σήμερα και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής εταιρίας υδρογονανθράκων Eni, καθώς όπως υπογραμμίζουν σχολιαστές ο πιο σημαντικός τομέας οικονομικής συνεργασίας είναι αυτός του πετρελαίου.

Η ιταλική αεροπορική εταιρία Alitalia ανακοίνωσε, επίσης, ότι από την 27η Μαρτίου οι αεροπορικές συνδέσεις με το Ιράν θα ενισχυθούν σημαντικά, με καθημερινή πτήση προς και από την Τεχεράνη «με στόχο να στηριχθεί η δραστηριότητα των ιταλών επιχειρηματιών και ο τομέας του τουρισμού».

Αναμένεται να υπογραφούν, επίσης, πρωτόκολλα οικονομικής συνεργασίας στους τομείς των τροφίμων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ιατρικής έρευνας.

Αναλυτές σημειώνουν ότι μένει να διαπιστωθεί αν θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα πρόβλημα που συνεχίζει να αφορά άμεσα το Ιράν και τις σχέσεις του με την Δύση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider