Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες άφησε η Standard & Poor's, όσο η πτώση του πετρελαίου συνεχίζεται, ακόμη και αν χρειαστεί να προχωρήσει σε μαζικές αναθεωρήσεις του αξιόχρεου των πληγεισών κρατών.

Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αφησε σήμερα να εννοηθεί ότι οι πετρελαιοεξαγωγικές χώρες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με νέες υποβαθμίσεις, καθώς το πετρέλαιο κατρακυλά προς τα 20 δολάρια/βαρέλι.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 έχει προκαλέσει μια σειρά από υποβαθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Βραζιλίας, οι οποίες έχουν υποβαθμιστεί κάτω από την κλίμακα «επενδυτικού βαθμού», όπως επίσης και της Σαουδικής Αραβίας και της Βενεζουέλας.

Μια περαιτέρω υποχώρηση της τάξης του 20% από τις αρχές του έτους θα μπορούσε να σημαίνει ότι επίκεινται περαιτέρω υποβαθμίσεις, όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής αξιολογήσεων της S&P για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, Moritz Kraemer.

«Είχαμε έναν σημαντικό αριθμό υποβαθμίσεων πέρυσι στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών και, εάν οι προοπτικές μας συνεχίζουν να λειτουργούν ως δείκτης του πού μπορεί να πάνε στη συνέχεια οι αξιολογήσεις, ίσως ακολουθήσουν περισσότερες φέτος», δήλωσε ο Kraemer.

Αυτή τη στιγμή, ο οίκος S&P αξιολογεί ως αρνητικές τις προοπτικές για το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, το Καζακστάν, το Ομάν, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, καθώς και για τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ